Generell / 16.09.2021

Tammerfors universitet och Journalistförbundet utreder hur hot påverkar det journalistiska arbetet

Tammerfors universitet utreder tillsammans med Journalistförbundet hur hot och våld syns i journalisters arbete. En enkät kommer därför att skickas ut till en del medlemmar måndagen 20 september. "Enkäten är en fortsättning på en motsvarande undersökning som gjordes 2017", säger forskaren Ilmari Hiltunen från Tammerfors universitet. Han säger att det är viktigt att forska i hur hot påverkar det journalistiska arbetet och att granska om eller hur situationen förändrats under de senaste åren. Enkäten skickas till medlemmar som är journalistiskt aktiva. Du kan svara till och med 3 oktober. Resultaten presenteras i slutet av året, både på förbundets webbplats och i tidningen Journalisten.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.