Generell / 29.05.2017

Ruben Stiller: ”Ingen klarar sig ensam”

Ruben Stiller liittyi viime talvena Journalistiliittoon. Kukaan ei pärjää yksin, Stiller sanoo. Ruben Stiller anslöt sig i vintras till Journalistförbundet. "Ingen klarar sig ensam", säger han. Bild:
Journalisten Ruben Stiller berättar i det andra avsnittet av "Medlemmarna berättar" om sitt förhållande till Journalistförbundet. "I vintras anslöt jag mig slutligen till Journalistförbundet. I efterhand känns det dumt att jag inte gjorde det tidigare, speciellt med tanke på allt som hänt på Yle. När jag fick en varning av min arbetsgivare upplevde jag att jag var tvungen att kämpa ensam. Jag bad inte ens om hjälp av mina egna juristkompisar. Men ingen klarar sig ensam. Den som tror det lever i en illusion. Att jag valde att ansluta mig hänger också ihop med förbundets offentliga ställningstaganden. Under den senaste tiden har Journalistförbundet aktivt lyft upp frågor om journalistik och yttrandefrihet, till exempel statsminister Juha Sipiläs påtryckningsförsök mot Yle. Yrkeskårens solidaritet är viktig, speciellt i en tid när journalistiken påverkas av branschens ekonomi. Också yttre påverkan gör att journalistiken är allt mer trängd. I ett sådant här läge händer det lätt att människor anpassar sig och att de endast börjar bry sig om sina egna arbetsplatser – det här är i och för sig mänskligt. Vi behöver ett forum för solidaritet och ett sådant  föds inte utan ett fackförbund." Publicerad 29.5.2017

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.