Nyheter / 30.11.2017

Pressen fick förhandlingsresultat

I går kväll (29.11) nådde Journalistförbundet och Medieförbundet ett förhandlingsresultat om pressens kollektivavtal. Det är det första förhandlingsresultatet i höstens avtalsrunda. Det nuvarande kollektivavtalet gäller till och med i dag, den sista november. Enligt det färska förhandlingsresultatet skulle semesterrättigheterna inom pressen vara samma som tidigare och löneförhöjningarna i linje med den allmänna linjen på arbetsmarknaden. De extra arbetstimmarna som infördes i samband med konkurenskraftsavtalet (kiky) skulle gälla även under inkommande avtalsperiod. Journalistförbundets fullmäktige fattar på fredagen (1.12) beslut om förhandlingsresultatet. Fullmäktige kan godkänna eller förkasta förhandlingsresultatet. Vi återkommer med mer information på fredagen.

Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.

Manu Haapalainen får tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten

Manu Haapalainen, 51, har fått en tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten.

Fler tvister och omställningsförhandlingar – förbundet hjälper

Tvister som berörde Journalistförbundets medlemmars arbetsförhållanden, uppsägningar och arvoden ökade i fjol jämfört med året innan.