Nyheter / 26.01.2017

Nytt avtal för skolelevers mediepraktik

Journalistförbundet och Medieförbundet har avtalat om ersättningen för skolelever som deltar i sommarpraktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna. Journalistförbundet och arbetsgivarnas representant Medieförbundet (tidigare Mediernas centralförbund) vill stödja skolelevers möjlighet att delta i sommarpraktikprogrammet "Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna". Förbunden har därför förnyat sitt avtal om skolelevernas sommarpraktik som gäller elever i grundskolan, elever i tionde klassen, gymnasielever och elever som deltar i VALMA-utbildning (utbildning som handleder för grundläggande yrkesutbildning). Syftet med programmet är att erbjuda skolelever en chans att bekanta sig med jobb i mediebranschen och i den grafiska branschen. Journalistförbundet och Medieförbundet har i enlighet med centralorganisationernas rekommendationer kommit överens om att sommarpraktiken, som är ett arbetsavtal som räcken mellan tio dagar och två veckor, kan ordnas mellan 1 juni och 31 augusti. För sommarpraktikprogrammet betalas i år 335 euro, år 2018 betalas 345 euro och 2019 betalas 350 euro. Summan innehåller semesterersättning som samlas under praktikperioden. Läs mer om sommarjobb för unga på TE-byråns webbplats.

Pressfrihetsindexet – pressfriheten försämrats i Östeuropa

Pressfriheten är allt mer hotad i Europa, visar Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex. ”Tyvärr kan man säga att Putins gift sprider sig inom EU”, säger Kaius Niemi, ordförande för Reportrar utan gränser rf.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.