Nyheter / 26.01.2017

Nytt avtal för skolelevers mediepraktik

Journalistförbundet och Medieförbundet har avtalat om ersättningen för skolelever som deltar i sommarpraktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna. Journalistförbundet och arbetsgivarnas representant Medieförbundet (tidigare Mediernas centralförbund) vill stödja skolelevers möjlighet att delta i sommarpraktikprogrammet "Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna". Förbunden har därför förnyat sitt avtal om skolelevernas sommarpraktik som gäller elever i grundskolan, elever i tionde klassen, gymnasielever och elever som deltar i VALMA-utbildning (utbildning som handleder för grundläggande yrkesutbildning). Syftet med programmet är att erbjuda skolelever en chans att bekanta sig med jobb i mediebranschen och i den grafiska branschen. Journalistförbundet och Medieförbundet har i enlighet med centralorganisationernas rekommendationer kommit överens om att sommarpraktiken, som är ett arbetsavtal som räcken mellan tio dagar och två veckor, kan ordnas mellan 1 juni och 31 augusti. För sommarpraktikprogrammet betalas i år 335 euro, år 2018 betalas 345 euro och 2019 betalas 350 euro. Summan innehåller semesterersättning som samlas under praktikperioden. Läs mer om sommarjobb för unga på TE-byråns webbplats.

Inas Hamdan till Svenska seminariet i Helsingfors

Bland andra journalisten Inas Hamdan från Sydsvenskan och journalisten Johanna Aatsalo gästar Svenska seminariet i Helsingfors.

Journalistreglerna förnyas – fyra nya punkter föreslås

Arbetet med att förnya journalistreglerna går vidare. Enligt förslaget ska journalistreglerna få fyra nya punkter. Målet med förnyelsen att uppmuntra medierna till mer transparens.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.