Generell / 07.03.2022

Medlem – så här kan du stödja kolleger i Ukraina

De ukrainska journalisterna lever i stor fara på grund av Rysslands krig i Ukraina. Här har vi samlat några olika sätt att stödja kollegerna i Ukraina. Stöd fonden Ukraine Safety Fund. Vem som helst kan stödja ukrainska journalister via denna fond. Du behöver med andra ord inte vara medlem i Journalistförbundet. Du kan göra en inbetalning med följande uppgifter: Bank: BNP_Paribas_Fortis BIC: GEBABEBB Kontonummer: BE64 2100 7857 0052 EUR Land: – BE – Belgia Kontoinnehavare: AISBL FEDERATION INTERNATIONALE DES Kontots namn: IFJ SAFETY FUND ACCOUNT Kontoinnehavarens adress: :  IPC-Residence Palace, Rue de la Loi 155 B-1040 Brussels, Belgium Skriv "Ukraine" som referens. Fonden Ukraine Safety Fund har skapats av det Internationella Journalistförbundet IFJ och av Europeiska Journalistförbundet EFJ. Fonden koordinerar och förser behövande med material och förnödenheter. Fonden gör bland annat följande: - evakuerar journalister - levererar första hjälpen material och annan medicinsk hjälp - levererar säkerhetsutrustning som hjälmar och säkerhetsvästar åt de journalister som jobbar i kriget. Fonden Ukraine Safety fund kommunicerar också om journalisternas behov tillsammans med internationella organisationer, bland annat FN. Läs också:   Journalistförbundet stödjer Ukraina: 15 000 euro för journalisters säkerhets och för informationsförmedling. Journalistförbundet donerar 5 000 euro till Ukrainainsamling.   IFJ och EFJ är Finlands Journalistförbunds takorganisationer. Både de internationella organisationerna och Finlands Journalistförbund har kontinuerlig kontakt med Ukrainas journalistförbund. För tillfället grundas ett logistikcentrum i Polen, nära den ukrainska gränsen. Centret ska stödja journalisters arbete. Förbunden, däribland även Finlands Journalistförbund, lobbar också aktivt för att journalister ska få utföra sitt arbetet säkert. Vad annat? Den västliga världens sympatier är på Ukrainas sida. Våra kolleger i Ukraina uppskattar det arbete vi gör som journalister och att vi följer med och är intresserade av vad som pågår i Ukraina. Professionell journalistik, faktagranskning och användningen av flera källor nyttjar alla samhällen. De oberoende medierna i Ryssland har det väldigt svårt. Medier har blockerats och censurerats. Flera oberoende journalister har blivit av med sina jobb. Det är viktigt att visa solidaritet även för våra ryska kolleger. Finlands Journalistförbund följer med läget i Ryssland och  är i kontakt med ryska kolleger. De humanitära behoven är enorma. Var och en kan hjälpa via de stora traditionella stödorganisationerna. I krisens akuta skede är ekonomiskt stöd det mest effektiva sättet att hjälpa. IFJ:s pressmeddelande: Journalists in Ukraine are under fire. They need your solidarity.   Artikeln är publicerad 7 mars 2022 och uppdaterad 27 februari 2023 med länk till nyhet om Journalistförbundets donation på ytterligare 5 000 euro. Adressuppgifter till Ukrainafonden tillagda.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.