Generell / 27.02.2023

Journalistförbundet donerar 5 000 euro till Ukrainainsamling

Varat käytetään Ukrainassa olevien journalistien tukemiseen ja turvaamiseen. Kuvassa journalistien solidaarisuuskeskus Dniprossa. Kuva: NUJU/National Union of Journalists of Ukraine Bild:
Finlands Journalistförbund donerar ytterligare 5 000 euro för ukrainska journalisters säkerhet och för ukrainsk informationsförmedling. Förbundets styrelse fattade beslut om bidraget tidigare, bidraget betalas ut på årsdagen för det ryska anfallskriget, 24 februari. Stödet betalas till den ukrainska säkerhetsfonden som grundats av internationella journalistorganisationer. Finlands Journalistförbund gav i mars 2022 ett bidrag på 15 000 euro till samma fond. Medlen används för att stödja journalister i ukraina. Journalister som lever i fara får stöd i att arbeta i krissituationer. De får också humanitärt nödbistånd, säkerhetsutrustning och första hjälpen-utrustning. "Journalistförbundet kräver att journalisters arbete tryggas i krissituationer. I Ukraina har flera professionella i mediebranschen dött eller skadats. Enligt Europeiska Journalistförbundet EFJ dog 12 journalister i Ukraina i fjol. Landet är just nu ett av de farligaste i världen för proffs i mediebranschen", säger Salla Nazarenko, Journalistförbundets sakkunniga i internationella frågor. Enligt FN har över 7 000 civila dött och kring 12 000 civila skadats i kriget. Vem som helst kan betala in ett bidrag till den ukrainska säkerhetsfonden (Ukraine Safety Fund). Man behöver med andra ord  inte vara medlem i Journalistförbundet för att donera till fonden.  Du hittar anvisningar för att donera här. Mer info om Internationella Journalistförbundets Ukraina-kampanj hittar du här.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.