Generell / 27.02.2023

Journalistförbundet donerar 5 000 euro till Ukrainainsamling

Varat käytetään Ukrainassa olevien journalistien tukemiseen ja turvaamiseen. Kuvassa journalistien solidaarisuuskeskus Dniprossa. Kuva: NUJU/National Union of Journalists of Ukraine Bild:
Finlands Journalistförbund donerar ytterligare 5 000 euro för ukrainska journalisters säkerhet och för ukrainsk informationsförmedling. Förbundets styrelse fattade beslut om bidraget tidigare, bidraget betalas ut på årsdagen för det ryska anfallskriget, 24 februari. Stödet betalas till den ukrainska säkerhetsfonden som grundats av internationella journalistorganisationer. Finlands Journalistförbund gav i mars 2022 ett bidrag på 15 000 euro till samma fond. Medlen används för att stödja journalister i ukraina. Journalister som lever i fara får stöd i att arbeta i krissituationer. De får också humanitärt nödbistånd, säkerhetsutrustning och första hjälpen-utrustning. "Journalistförbundet kräver att journalisters arbete tryggas i krissituationer. I Ukraina har flera professionella i mediebranschen dött eller skadats. Enligt Europeiska Journalistförbundet EFJ dog 12 journalister i Ukraina i fjol. Landet är just nu ett av de farligaste i världen för proffs i mediebranschen", säger Salla Nazarenko, Journalistförbundets sakkunniga i internationella frågor. Enligt FN har över 7 000 civila dött och kring 12 000 civila skadats i kriget. Vem som helst kan betala in ett bidrag till den ukrainska säkerhetsfonden (Ukraine Safety Fund). Man behöver med andra ord  inte vara medlem i Journalistförbundet för att donera till fonden.  Du hittar anvisningar för att donera här. Mer info om Internationella Journalistförbundets Ukraina-kampanj hittar du här.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.

Journalistförbundet stödjer journalister i Gaza med 5 000 euro

Journalistförbundet donerar 5 000 euro fonden International Media Support (IMS) som stödjer journalister i Gaza.

Journalistförbundets har en ny webbplats

Journalistförbundets nya webbplats publiceras torsdagen 1 februari. Målet med förnyelsen är bland annat att det ska vara enklare och tydligare att hitta den information man behöver.