Generell / 26.05.2023

Journalistförbundets fullmäktige visade stöd för kolleger i Belarus

Över 80 personer med allvarlig uppsyn håller i fotografier av personer. På fotona står namnet på personen samt ett årtal. Årtalet visar längden på fängelsedomen. I förgrunden finns Belarus flagga som hålls uppe av en person.
Journalistförbundets fullmäktige visade sitt stöd för fängslade kolleger i Belarus. Foto: Heli Saarela. Bild:
Journalistförbundets fullmäktige visade sitt stöd och sin solidaritet för förföljda och fängslade journalister i Belarus. Fullmäktige inledde vårmötets andra dag med en manifestation för kolleger i Belarus. Ledamöterna höll upp bilder av 33 fängslade kolleger samtidigt som deras namn lästes upp av Salla Nazarenko, sakkunnig i internationella frågor. "Många europeiska journalistorganisationer, bland annat i Sverige och Litauen, har deltagit i liknande manifestationer", säger Nazarenko. Vill du också manifestera stöd för kolleger i Belarus på din arbetsplats? Du hittar anvisningar på Belarus Journalistförbunds webbplats.  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.