Generell / 17.04.2019

Journalistförbundet köper Ville Rantas karikatyr av Junes Lokka för 7588.80 euro

Journalistförbundet köper Ville Rantas karikatyr av Junes Lokka för 7588.80 euro.
Ville Ranta meddelade för en vecka sedan att han säljer originalet av karikatyren av Junes Lokka. Beslutet fattade han efter att ha tagit del av Uleåborgs tingsrätt beslut att döma journalisten Johanna Vehkoo för ärekränkning av stadsfullmäktigeledamot Junes Lokka. Inkomsterna från försäljningen av teckningen donerar Ville Ranta till Johanna Vehkoo för att användas till rättegångskostnaderna. Johanna Vehkoo dömdes till böter, skadestånd och till att ersätta Junes Lokkas rättegångskostnader. Kostnaderna är sammanlagt 7 588,80 euro. Finlands Journalistförbund köper nu karikatyren av för samma pris, 7 588,80 euro. Journalistförbundet låter Ville Ranta behålla rättigheterna till bilden. I ett tidigare utlåtande har Finlands Journalistförbund konstaterat att rättegången mot Johanna Vehkoo är fullständigt orimlig. ”Att trakassera journalister och att försvåra journalisters arbete genom att fabricera åtal mot dem är en internationell trend som i och med denna dom nu också fått fotfäste i Finland", sade Journalistförbundets ordförande Hanne Aho i veckan. Ville Ranta är frilans, liksom Johanna Vehkoo. ”Lokka har försökt störa Johanna Vehkoos arbete under en längre tid och har även lyckats med det: en frilans har trampats ner i en planerad trakasserikampanj. Jag är också frilans och tycker att trenden är oroväckande. Jag vill att journalister, forskare och konstnärer ska kunna göra sitt jobb i fred", säger Ville Ranta. ”Journalistförbundet godkänner inga trakasserier mot människor som utför sitt jobb och vi är färdiga att försvara dem som blir utsatta", säger Hanne Aho. Läs här Journalistförbundets ställningstagande till domen.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.