Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Journalistförbundet köper Ville Rantas karikatyr av Junes Lokka för 7588.80 euro

Journalistförbundet köper Ville Rantas karikatyr av Junes Lokka för 7588.80 euro.

Ville Ranta meddelade för en vecka sedan att han säljer originalet av karikatyren av Junes Lokka. Beslutet fattade han efter att ha tagit del av Uleåborgs tingsrätt beslut att döma journalisten Johanna Vehkoo för ärekränkning av stadsfullmäktigeledamot Junes Lokka. Inkomsterna från försäljningen av teckningen donerar Ville Ranta till Johanna Vehkoo för att användas till rättegångskostnaderna.

Johanna Vehkoo dömdes till böter, skadestånd och till att ersätta Junes Lokkas rättegångskostnader. Kostnaderna är sammanlagt 7 588,80 euro.

Finlands Journalistförbund köper nu karikatyren av för samma pris, 7 588,80 euro. Journalistförbundet låter Ville Ranta behålla rättigheterna till bilden.

I ett tidigare utlåtande har Finlands Journalistförbund konstaterat att rättegången mot Johanna Vehkoo är fullständigt orimlig.

”Att trakassera journalister och att försvåra journalisters arbete genom att fabricera åtal mot dem är en internationell trend som i och med denna dom nu också fått fotfäste i Finland”, sade Journalistförbundets ordförande Hanne Aho i veckan.

Ville Ranta är frilans, liksom Johanna Vehkoo.

”Lokka har försökt störa Johanna Vehkoos arbete under en längre tid och har även lyckats med det: en frilans har trampats ner i en planerad trakasserikampanj. Jag är också frilans och tycker att trenden är oroväckande. Jag vill att journalister, forskare och konstnärer ska kunna göra sitt jobb i fred”, säger Ville Ranta.

”Journalistförbundet godkänner inga trakasserier mot människor som utför sitt jobb och vi är färdiga att försvara dem som blir utsatta”, säger Hanne Aho.

Läs här Journalistförbundets ställningstagande till domen.