Generell / 25.09.2019

Gemensamt uttalande för tryggare anställningar på nordiska rundradiobolag

Fackklubbarna vid de nordiska rundradiobolagen samlades i Oslo 23 och 24 september och gjorde ett gemensamt uttalande. Bild: Ingrid Stenvold, NRK. Bild:
På en gemensam träff i Oslo gjorde journalistklubbarna från YLE, SR, SVT, DR och NRK ett uttalande där de kräver att respektive arbetsgivare tar ansvar för trygga anställningar. UTTALANDE: "Journalistklubbarna från YLE, SR, SVT, DR och NRK samlades den 23 och 24 september på NRK i Oslo. Under vårt möte skapades ett nytt nordiskt begrepp: ”snuttjobbare”. Ett samlat uttryck för kolleger som är återkommande anställda på korta kontrakt, timavlönade för en dag eller som fyller ett stadigvarande behov utan att få en fast anställning. Vi ser alla att våra företag har kreativa strategier för att undvika att tillsvidareanställa dessa personer. Detta påverkar både ”snuttjobbarna” och de fast anställda – och i slutändan även journalistiken - negativt. Vi kräver att våra respektive företag i högre grad tar ansvar för trygga anställningar av hänsyn till journalistiken samt arbetsmiljön och privatlivet för alla anställda." [caption id="attachment_1475194" align="alignleft" width="286"] Fackklubbarna vid de nordiska rundradiobolagen samlades i Oslo 23 och 24 september och gjorde ett gemensamt uttalande. Bild: Ingrid Stenvold, NRK.[/caption] Den finländska delegationen bestod av Eva Pursiainen, Yles programarbetares ordförande Risto Mattila, Anu Kähkönen (huvudförtroendeperson) och verksamhetsledare Helena Pekarila.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.