Generell / 17.08.2017

FJF och Medieförbundet vädjar för lägre digi-moms

Finlands Journalistförbund och Medieförbundet, som representerar mediebranschens arbetsgivare, har skickat en gemensam vädjan till den ministergrupp som förbereder regeringens skattebeslut. I vädjan ber förbunden att mervärdesskatten för e-böcker och e-tidningar sänks från och med januari 2018.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho och Medieförbundets vd Jukka Holmberg hoppas att regeringen förbinder sig vid att sänka momsen på e-böcker och e-tidningar redan i samband med budgetförhandlingarna i augusti. Beslutet är viktigt för mediebranschens framtid påpekar Aho och Holmberg.

"Att sänka mervärdesskatten på dessa digitala produkter till samma nivå som för tryckta produkter skulle sätta fart på mediebranschens digitalisering. Det skulle också uppmuntra till investeringar, förbättra branschens sysselsättningsläge och möjlighet att skapa större skatteintäkter. Beslutet skulle även stödja den fria pressen och den finska förlagsbranschen, två viktiga grundstenar i demokratin", säger förbunden i sin vädjan. Europakommissionens förslag om att mervärdesskatten på e-böcker och e-tidningar ska sänkas till samma nivå som för tryckta tidningar och böcker ska behandlas av Europarådet i höst. Förslaget godkändes inte på finansministrarnas möte i juni i år på grund av Tjeckiens motstånd. BILAGA: FJF:s och Medieförbundets vädjan (på finska): Vetoomus digi-alvista

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.