Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

FJF och Medieförbundet vädjar för lägre digi-moms

Finlands Journalistförbund och Medieförbundet, som representerar mediebranschens arbetsgivare, har skickat en gemensam vädjan till den ministergrupp som förbereder regeringens skattebeslut. I vädjan ber förbunden att mervärdesskatten för e-böcker och e-tidningar sänks från och med januari 2018.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho och Medieförbundets vd Jukka Holmberg hoppas att regeringen förbinder sig vid att sänka momsen på e-böcker och e-tidningar redan i samband med budgetförhandlingarna i augusti. Beslutet är viktigt för mediebranschens framtid påpekar Aho och Holmberg.

“Att sänka mervärdesskatten på dessa digitala produkter till samma nivå som för tryckta produkter skulle sätta fart på mediebranschens digitalisering. Det skulle också uppmuntra till investeringar, förbättra branschens sysselsättningsläge och möjlighet att skapa större skatteintäkter. Beslutet skulle även stödja den fria pressen och den finska förlagsbranschen, två viktiga grundstenar i demokratin”, säger förbunden i sin vädjan.

Europakommissionens förslag om att mervärdesskatten på e-böcker och e-tidningar ska sänkas till samma nivå som för tryckta tidningar och böcker ska behandlas av Europarådet i höst. Förslaget godkändes inte på finansministrarnas möte i juni i år på grund av Tjeckiens motstånd.

BILAGA: FJF:s och Medieförbundets vädjan (på finska): Vetoomus digi-alvista