Generell / 19.03.2020

En del journalisters barn får även i fortsättningen närundervisning

Barn till föräldrar som arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion får även i fortsättningen närundervisning. En del journalisters och andra medieanställdas barn berörs. Statsrådet fastställde den 16 mars 2020 riktlinjer för att bromsa upp spridningen av coronaviruset och för att skydda riskgrupper: Enligt statsrådets riktlinjer ska skolorna ordna närundervisning åt barn vars "föräldrar arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion". Närundervisning ordnas för barn i årskurserna ett till tre samt för förskolebarn. Inom mediebranschen gäller förordningen "Rundradion Ab och kommersiella huvudsakliga medier – operativ personal och journalister." Vad regeringen avser med "huvudsakliga medier" preciseras eventuellt i ett senare skede av Kommunikationsministeriet. Enligt Journalistförbundets uppgifter finns det i detta skede ännu inte riktlinjer om vilka medier som räknas till "kommersiella huvudsakliga medier". Journalistförbundet följer läget och meddelar ifall det kommer ny information.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.