Generell / 19.03.2020

En del journalisters barn får även i fortsättningen närundervisning

Barn till föräldrar som arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion får även i fortsättningen närundervisning. En del journalisters och andra medieanställdas barn berörs. Statsrådet fastställde den 16 mars 2020 riktlinjer för att bromsa upp spridningen av coronaviruset och för att skydda riskgrupper: Enligt statsrådets riktlinjer ska skolorna ordna närundervisning åt barn vars "föräldrar arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion". Närundervisning ordnas för barn i årskurserna ett till tre samt för förskolebarn. Inom mediebranschen gäller förordningen "Rundradion Ab och kommersiella huvudsakliga medier – operativ personal och journalister." Vad regeringen avser med "huvudsakliga medier" preciseras eventuellt i ett senare skede av Kommunikationsministeriet. Enligt Journalistförbundets uppgifter finns det i detta skede ännu inte riktlinjer om vilka medier som räknas till "kommersiella huvudsakliga medier". Journalistförbundet följer läget och meddelar ifall det kommer ny information.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.