Generell / 07.04.2020

Coronaepidemin lyfter fram behovet av att trygga egenanställdas villkor genom lagstiftning

Gruppen ITSET som representerar egenanställda kräver att skyddet för dem som jobbar som om de vore anställda utvidgas. I Finland har den dramatiska minskningen av arbete under den pågående krisen slagit särskilt hårt mot service- och kulturbranschen där många är egenanställda. Behovet av att utvidga skyddet har blivit mer aktuellt i och med coronaepidemin. Gruppen ITSET kräver därför ytterligare löften om långsiktiga lösningar för de egenanställda. Målsättningen finns också med i statsminister Sanna Marins regeringsprogram. Under undantagstillståndet kommer samhället att ersätta egenanställda för verksamhetsutgifter och för uteblivna inkomster. Det är mycket bra lösningar under den akuta krisen, säger gruppen. Samtidigt är det viktigt att planera för framtiden. Genom att få även de egenanställda, som arbetar som om de vore anställda, att omfattas av arbetslagstiftningen undviker man i framtiden personliga tragedier. I stället för partiella förnyelser av socialskyddet bör man i första hand hitta lösningar inom arbetslagstiftningen. Även om coronakrisen medför ändringar i regeringsprogrammet och regeringens arbetsutskott handlar stärkningen av de egenanställdas position om en central princip i arbetsrätten – om att förverkliga skyddet av den svagaste. ITSET-gruppen anser att coronakrisen accentuerat behovet av att skydda de svagaste på arbetsmarknaden. Coronaepidemin har med ny kraft lyft fram hur det är att vara egenanställda, att jobba utan ett arbetsförhållande.  De egenanställda har inte nödvändigtvis en firma, ett FO-nummer eller har betalat arbetslöshetsförsäkringsavgifter. Den plötsliga krisen har slagit hårt mot individer som saknar skyddsnät.   ITSET-gruppen: Akava Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena  JHL Fackförbundet för servicebranscherna, PAM Finlands Journalistförbund Fackorganisationen för konst- och kultursektorn, TAKU Teater och medieförbundet i Finland, Teme Forskarförbundet Tjänstemannaförbundet ERTO   För ytterligare information: Anu Suoranta Teme, 040-1809110 Petri Savolainen Finlands Journalistförbund, 050-5342485

Färsk handbok – så här funkar semestrarna

Journalistförbundet har publicerat en praktisk handbok om semestrar för journalister som arbetar inom pressen. Den är avsedd som hjälp både för arbetstagare och arbetsgivare och har tillkommit som ett samarbete mellan Mediernas Centralförbund och Journalistförbundet.

Två av hundra beslutsfattare lovade höja frilansarvodena – förhandlingsresultat med Demokraatti

Två beslutsfattare inom medie- och förlagsbranschen har lovat höja frilansarvodena i linje med löneförhöjningarna för de anställda.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.