Generell / 01.06.2018

”Bra om stödet tryggar STT:s framtid”, säger Hanne Aho

Tidigare i veckan (29 maj 2918) berättade bland annat Ilta-Sanomat att nyhetsbyrån STT föreslås få ett statligt stöd på 1,5 miljoner euro. Syftet är att trygga STT:s nyhetsverksamhet i ett brytningsskede. Den 130-åriga nyhetsbyråns ekonomi och framtid har diskuterats en längre tid. Man har till och med befarat att hela verksamheten är hotad. Tidigare kunder har lämnat byrån och bland annat svenska FNB lades ner vid årsskiftet efter att KSF Media och HSS Media inte förnyat sina kontrakt. STT hör till världens äldsta nyhetsbyråer. "Det skulle vara verkligt fint om stödet kunde trygga STT:s fortsatta verksamhet", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.
"Utan en nationell nyhetsbyrå sticker Finland ut bland övriga civiliserade länder", säger Aho. Aho påpekar att Finland skulle behöva ett långsiktigt och jämlikt system för mediestöd, i likhet med stöden som finns i de övriga nordiska länderna. "Det är önskvärt att det inte i framtiden skulle finnas behov för sådana här punktinsatser. Samtidigt är det fint att staten nu insett vad brytningstiden betyder för FNB. Regeringens förslag om stöd för STT avslöjar att tankesättet kring mediernas framtid ändrats. Förändringen från tryckta medier till digitala kommer att pågå en lång tid framöver", säger Aho.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.