Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

“Bra om stödet tryggar STT:s framtid”, säger Hanne Aho

Tidigare i veckan (29 maj 2918) berättade bland annat Ilta-Sanomat att nyhetsbyrån STT föreslås få ett statligt stöd på 1,5 miljoner euro. Syftet är att trygga STT:s nyhetsverksamhet i ett brytningsskede.

Den 130-åriga nyhetsbyråns ekonomi och framtid har diskuterats en längre tid. Man har till och med befarat att hela verksamheten är hotad. Tidigare kunder har lämnat byrån och bland annat svenska FNB lades ner vid årsskiftet efter att KSF Media och HSS Media inte förnyat sina kontrakt.

STT hör till världens äldsta nyhetsbyråer.

“Det skulle vara verkligt fint om stödet kunde trygga STT:s fortsatta verksamhet”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

“Utan en nationell nyhetsbyrå sticker Finland ut bland övriga civiliserade länder”, säger Aho.

Aho påpekar att Finland skulle behöva ett långsiktigt och jämlikt system för mediestöd, i likhet med stöden som finns i de övriga nordiska länderna.

“Det är önskvärt att det inte i framtiden skulle finnas behov för sådana här punktinsatser. Samtidigt är det fint att staten nu insett vad brytningstiden betyder för FNB. Regeringens förslag om stöd för STT avslöjar att tankesättet kring mediernas framtid ändrats. Förändringen från tryckta medier till digitala kommer att pågå en lång tid framöver”, säger Aho.