Generell / 01.10.2021

Kankkonen och Kuronen talar om utrikesjournalistik i färska Jpodden

I Jpoddens tionde avsnitt medverkar Antti Kuronen och Tom Kankkonen. Bilder: Antti Kuronen i Gaza i juni 2021. Bilden på Kankkonen tillsammans med sin fixare, som vill vara anonym, är fotad av Mikko Ahmajärvi (Yle) i Bagdad hösten 2019. Bild:
De har två pass per man, kontanter hemma och regelbunden kontakt med fixare på olika håll i Mellanöstern och Ukraina. Redo att resa ut på uppdrag för arbetsgivaren finska Yle. I Jpoddens tionde avsnitt berättar utrikesjournalisterna och kollegerna Tom Kankkonen och Antti Kuronen om sitt arbete, i ett samtal med programvärden Magnus Londen. Hur hittar man en bra fixare och hur skyddar man sina medarbetare och källor i ett samhälle där angivare eller en misstänksam säkerhetspolis följer varje steg du tar? Varför var det så lätt att i höst ta sig in i Afghanistan i samband med talibanernas maktövertagande? Och hur känns det när man är övertygad om att männen som står utanför bilen är kidnappare? Tom Kankkonen och Antti Kuronen jobbar båda på både svenska och finska och båda har utsetts till Årets journalist. I Jpodden hör du dem beskriva vardagen som utrikesreporter. Vad tände deras gnista till journalistiken och vilka är deras bästa tips för den som drömmer om att jobba med utrikesjournalistik  Lyssna på det nyaste avsnittet här, via Apple eller Spotify: Läs mer om Jpodden och hitta tidigare avsnitt här. Skicka respons eller önskemål om teman eller gäster i kommande avsnitt. E-posta oss på jpodden@journalistiliitto.fi.  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.