Nyheter / 08.03.2017

Aho i MTV: ”Förvaltningsrådet kan inte påverka Yles journalistik”

”När beslutsmakten om Yles strategi ska flyttas från Yles styrelse till Yles förvaltningsråd är det naturligt att många frågar sig om förändringen kan inverka på Yles journalistik”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho i en intervju i MTV3:s morgonprogram Huomenta Suomi måndagen 6 mars. Aho diskuterade regeringens förslag, att förvaltningsrådet i fortsättningen skulle bestämma Yles strategi, med Yles tidigare vd Mikael Jungner . [caption id="attachment_570992" align="alignleft" width="200"] Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Foto: Heli Saarela / Journalisti[/caption] I dag är det Yles styrelse som fattar beslut om strategin. Styrelsen består bland annat av experter och av Yles personalrepresentanter. Hittills har varken förvaltningsrådets medlemmar eller medlemmar i Yles ledning fått ingå i styrelsen. Yles förvaltningsråd består av politiker. ”Förvaltningsrådet kan inte påverka Yles journalistiska innehåll. För detta bör finnas en tydlig lagstiftning och politikerna bör veta var den gränsen går. Förvaltningsrådet är inte det enda sättet att påverka Yles innehåll och även övriga sätt bör tas i beaktande”, säger Aho.   Du hittar Huomenta Suomis sändning på MTV Katsomo. Ahos och Jungners intervju börjar vid 34:40 minuter.

Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.

Manu Haapalainen får tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten

Manu Haapalainen, 51, har fått en tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten.

Fler tvister och omställningsförhandlingar – förbundet hjälper

Tvister som berörde Journalistförbundets medlemmars arbetsförhållanden, uppsägningar och arvoden ökade i fjol jämfört med året innan.