Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Yttrandefrihetsstipendium till Koponen och Toijonen

Hedersutmärkelsen Yttrandefrihetens svärd delades i går ut i samband Journalistförbundets höstfullmäktige. Taneli Koponen och Vesa Toijonen premierades för sitt långsiktiga och grundliga journalistiska arbete. Nio andra personer premierades för sitt fackliga engagemang.

Taneli Koponen jobbar på Aamulehti och han har under de senaste åren gjort flera nyheter som uppmärksammats på nationell nivå. Gemensamt för Koponens artiklar och reportage är att de grundar sig på gedigen research och grävande journalistik.

Vesa Toijonen jobbar på Yle med dokumentärfilmer. Under sin över 30 år långa karriär har han gjort unika dokumentärer med internationell prägel. De dokumentärfilmer han producerat och regisserat har sänts på Yle och visats på flera internationella filmfestivaler. Toijonen har också utbildat journalister i forna Jugoslavien och delat med sig av sin yrkeskunskap.

Yttrandefrihetens svärd är en hedersutmärkelse och ett stipendium på 5000 euro som delas ut vart fjärde år. År 2010 gick stipendiet till Sylvia Bjon, journalist på Hufvudstadsbladet och Airi Leppänen, frilansjournalist.

På festmiddagen premierades följande personer med Journalistförbundets förtjänsttecken:

Tuike Alitalo, Erkki Kupari, Aila-Liisa Laurila, Ismo Lehtonen, Pirjo Munck, Markku Peltonen, Matti Rutonen, Tomi Sihvo och Anders Strandén.