Nyheter / 11.12.2024

Två av tre inom film- och tv-branschen har symtom på psykisk ohälsa 

Arbetshälsoinstitutets medieinfo 10.12.2024

Olika symtom på psykisk ohälsa är vanliga bland dem som jobbar inom film- och tv-branschen. Två av tre av dem som jobbar på produktioner som görs av fria produktionsbolags uppvisar psykiska symtom. Jämfört med resten av Finlands befolkning i arbetsför ålder så är förekomsten trefaldig. Detta framgår ur Arbetshälsoinstitutets enkät som besvarades av 600 professionella inom branschen. 

”Man har aldrig tidigare, i stor skala, kartlagt välbefinnandet på arbetsplatsen inom film- och tv-branschen. Vi vet att många väljer att lämna branscher där arbetet uppfattas som alltför krävande. Därför är det viktigt att kartlägga nuläget och på basen av informationen ha möjligheten att utveckla välbefinnandet på arbetsplatsen, berättar Arbetshälsoinstitutets specialforskare Päivi Vanttola och specialsakkunniga Heli Ansio.

Arbetshälsoinstitutet utförde undersökningen som en del av den audiovisuella branschens projekt: Avaus-ansvarsfullhet. Projektet genomförs av de audiovisuella producenterna i Finland (Apfi) tillsammans med Film- och mediearbetarnas förbund i Finland (SET) och Finlands Journalistförbund.

”Inom branschen har det länge talats om utmaningarna med välbefinnandet på arbetet, men vi har inte tidigare haft tillgång till mer detaljerad information. Med hjälp av resultaten i undersökningen kan vi äntligen börja utveckla branschen utgående från fakta”, säger Journalistförbundets sakkunniga i arbetsmarknadsfrågor Marika Väisänen.

”Erfarna proffs inom alla yrkeskategorier lämnar branschen eftersom den uppfattas så påfrestande. Det behövs ett brett kunnande för att branschen ska utvecklas och för att man i nya produktioner ska undvika att upprepa de misstag som gjorts tidigare. Om man tack vare den här undersökningen kan förlänga arbetskarriärer och hålla kvar erfarna professionella så nyttjar det hela branschen”, säger Matleena Kuusela, ordförande för Film- och mediearbetarnas förbund i Finland. 

Trots att belastningsfaktorerna ökar finns ett sug till branschen 

Ofta är det fria produktionsbolag som ansvarar för film- och tv-branschens produktioner. Kännetecknande för branschen är korta arbetsförhållanden, långa arbetsdagar och oregelbundna arbetstider. Att skaffa tillräcklig finansiering för produktionerna är utmanande och produktionerna kämpar därför ofta med knappa resurser.

Med enkäten kartlades välbefinnandet på arbetsplatsen i nuläget samt vilka faktorer som påverkar välbefinnandet. Ur enkätsvaren framgick att till branschens styrkor hör att suget efter att jobba inom branschen är stort, speciellt bland dem som gör kreativt arbete. Cheferna upplevdes till största del som rättvisa.

Även branschens utmaningar och krav framgick ur svaren. Speciellt egenföretagare, yrkesutövare och personer med tidsbundna avtal gör långa arbetsdagar som sträcker sig utanför den normala arbetstiden.  Påfrestande arbetstider förekommer ofta inom de avdelningar som även kännetecknas av korta arbets- eller uppdragsförhållanden, utmaningar med att lyckas kombinera arbete med det övriga livet, fysiskt tungt arbete och otillräcklig återhämtning från arbetet.

”Det är alarmerande att nästan två tredjedelar av dem som besvarade enkäten har psykiska symtom. Jämfört med resten av Finlands befolkning i arbetsför ålder så är förekomsten trefaldig. Speciellt vanliga är symtomen bland egenföretagare och självanställda”, säger Vanttola.

Varannan företagare, yrkesutövare och de med tidsbundet avtal är flexibla gällande arbetstiderna. Oförutsägbarhet gällande arbetstiderna leder i många fall till en ond spiral: periodarbetets utjämningsledighet används till arbete och arbetslöshetstiden mellan olika produktioner används till återhämtning. Enbart ett fåtal av de lediga dagarna är betald semester.

Utvecklingsförslag genom workshopar och via branschorganisationerna

Inom ramen för projektet genomfördes två workshopar riktade till proffs inom film- och tv-branschen. De som deltog i workshoparna kom med olika förslag på hur man kan förbättra välmåendet på arbetsplatsen.

Ett förslag gällde önskemål om att utveckla praxis kring ledarskap. De som deltog i workshoparna betonade vikten av att behandla alla rättvist och att bemöta alla som arbetar inom produktionen med respekt. Deltagarna ansåg att en satsning på välbefinnandet kunde ge produktionsbolaget en konkurrensfördel.

På basen av de utvecklingsbehov som lyftes på workshoparna sammanställdes utvecklingsförslag tillsammans med branschens representanter. Utvecklingsförslagen ingår i slutrapporten, förslagen får användas fritt inom branschen. 

Förslagen riktar sig bland annat till arbetsgivaren och till dem som arbetar inom branschen. De är nyttiga för chefer på film- och tv-branschens produktionsbolag och för tv-kanaler och streamingtjänster som beställer produktioner.  

Slutrapporten rekommenderar handling

På basen av forsknings- och utvecklingsmaterialet rekommenderar forskarna i slutrapporten bland annat att man ska ingripa vid förekomst av psykologiska symtom och att man ska ge tid för återhämtning även under produktionens gång. För dem med påfrestande arbetstider och för dem som utför fysiskt krävande arbetsuppgifter ska särskild uppmärksamhet riktas för att möjliggöra återhämtning. Speciellt för egenföretagare, yrkesutövare och personer med tidsbundna kontrakt ska man satsa på stödfunktioner som stärker välbefinnandet på arbetsplatsen. 

Organisationerna fortsätter att utveckla branschen

”Undersökningen ger oss flera verktyg att utveckla branschen. Ansvarfullhetsprojektet Avaus som startades av förbundet för de audiovisuella producenterna i Finland (Apfi) sammankallar under vårvintern aktörer inom branschen för att diskutera åtgärder som för att öka välbefinnandet inom branschen. Vintern 2025 publiceras en webbplats (Avaus-vastuullisuus) med konkreta tips och förslag för att stödja utvecklingen av välbefinnandet inom hela branschen, Apfis verksamhetsledare Laura Kuulasmaa

Projektet Avaus finansieras av Europeiska unionen – NextGenerationEU, finansieringen är beviljad av undervisning- och kulturministeriet.


Fullmäktige väljer ny ordförande för Journalistförbundet den 14 mars

Förslag om ny ordförande presenteras på fullmäktiges möte.

Hanne Aho slutar som Journalistförbundets ordförande

Ordförandes arbetsuppgifter sköts tillsvidare av Journalistförbundets fullmäktiges ordförande Antti Laakso.

Undantag i förbundets öppettider

Under julhelgen och nyåret har medlemsjouren och juristjouren avvikande öppettider.