Nyheter / 03.10.2016

Tidskriftsjournalisterna avvecklar sin förening

Journalistförbundets medlemsförening Tidskriftsjournalisternas Förbund i Finland fattade i veckan beslut om att avveckla sin verksamhet. Föreningen röstade om att gå vidare med avvecklingsplanerna på sitt möte den 21 september 2016, rösterna föll 41–1. Avvecklingen av föreningen hänger ihop med beslutet om att sammanslå SAL med Helsingfors Journalistförening. Målet är att fullborda sammanslagningen ännu i höst. Enligt föreningens stadgar bör avvecklingen behandlas på ett möte till. Följande möte är 26 oktober i Helsingfors.

Den nya föreningen blir med sina 4 580 medlemmar Journalistförbundets näststörsta medlemsförening. Radio- och tevejournalisternas förbund är störst med över 5 000 medlemmar. Efter fusionen har förbundet 17 medlemsföreningar.


Krav: Journalister bör kunna rapportera från Gaza

I juni samlades kring hundra medlemmar i Journalistförbundet och i Reportrar utan gränser på Medborgartorget i Helsingfors för att ta en bild som symboliserar alla de journalister som dött i kriget i Gaza.

Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.