Senaste nytt

Sanoman radioasemalle kaksi langettavaa

Sanoma-konsernin Radio Rock sai Julkisen sanan neuvostolta kaksi langettavaa päätöstä kerralla. Kaunis Gloria joutuu nopeutettuun käsittelyyn.

Molemmat Radio Rockin langettavat päätökset tulivat kanavan ohjelmasta Heikelä korporaatio.  Ensimmäisessä neuvosto katsoi  tekijöiden sekoittaneen toimituksellisen aineistonsa Gigantin avajaisiin niin perusteellisesti, että kuuntelijan oli mahdoton erottaa mainoksia ja ohjelmaa toisistaan.

Toisessa Rockin langettavassa Heikelä korporaatio kertoi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen unohtaneen tietokoneensa rikollisjärjestön tiloihin. Ohjelmassa ei kuultu Hakkaraista eikä kerrottu, että häntä olisi yritetty tavoittaa.

Heikelä korporaatio löi laimin myös jälkikäteisen kuulemisen eikä seurannut tapahtumien kulkua muutoinkaan. Neuvosto kiinnitti huomiota myös siihen, että nimetöntä lähdettä ei millään tavalla avattu lähetyksessä.

Satakunnan Kansa sai langettavan päätöksen virheen korjauksen laiminlyönnistä verkkolehdessä. Vaarojen Sanomat sai langettavan 40 vuotta vanhan uutisen toisinnosta. Uutinen kertoi yksityiskohtaisesti vahingonlaukauksesta, joka surmasi pikkupojan.

Vapauttavat päätökset tulivat kanteluista, jotka kohdistuivat Länsi-Suomeen, Hämeen Sanomiin, Hufvudstadsbladetiin ja Länsi-Uusimaahan. Kaikki päätökset löytyvät JSN:n verkkosivulta osoitteesta: Kauniille Glorialle nopeutettu käsittely

Kaunis Gloria nousi alkuvuodesta yleiseen keskusteluun Ylen Sanna Ukkolan blogin vuoksi. Ukkola kiinnitti huomiota siihen, että lehdessä oli runsaasti yhden mainostajan materiaalia. Neuvosto sai lehdestä myös kantelun, jonka puheenjohtaja päätti ottaa käsittelyyn.

Kantelija kuitenkin perui kantelunsa kuluvan viikon alussa. Koska Kauniin Glorian käsittelyllä neuvostossa on yleistä ja ammatillista merkitystä, neuvosto päätti oma-aloitteisesti ottaa asian käsittelyyn.

Päätös perustuu neuvoston perussopimukseen, jonka mukaan ”Neuvosto voi omasta tai puheenjohtajan aloitteesta ottaa käsiteltäväkseen sanan- ja julkaisemisen vapauteen tai hyvään journalistiseen tapaan liittyvän, periaatteellisesti tärkeän asian”.

Lisäksi neuvosto päätti, että kantelu käsitellään nopeutetussa järjestyksessä. Päätös tehdään todennäköisesti neuvoston seuraavassa kokouksessa 12. helmikuuta.

Huovinen ja Keskinen varapuheenjohtajiksi

JSN istui keskiviikkona ensimmäistä kertaa laajentuneessa kokoonpanossaan. Vuoden alusta neuvostoon on kuulunut 8 median edustajaa, 5 yleisön edustajaa ja puheenjohtaja. Lisäystä sekä median että yleisön kiintiöön tuli yhden edustajan verran.

Neuvosto valitsi vuodelle 2013 ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi uutispäällikkö Timo Huovisen Ylestä ja toiseksi varapuheenjohtajaksi toimittaja Juha Keskisen Iltalehdestä. Puheenjohtaja Risto Uimonen aloitti toisen kolmivuotiskautensa.

Neuvoston kaikki varsinaiset jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä on lueteltu JSN:n verkkosivuilla: http://www.jsn.fi/jsn/jsn-jasenet/

Kommentit neuvoston päätöksistä:  Risto Uimonen 040 –  552 0206

Lisätietoja neuvoston toimistosta: 09 – 135 7494