Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Freelancevalokuvaaja Sakari Piippo sai apua liitolta, kun hänen entinen työnantajansa pyrki estämään hänen kuviensa julkaisun. Kuva: Kai Widell

Sakari Piippo: “Skönt att inte förhandla ensam”

Fotografen Sakari Piippo berättar i den nyaste delen av Medlemmarna berättar om sitt förhållande till förbundet:

”Jag jobbade på statsrådets kansli när min arbetsgivare försökte förhindra och förbjuda mig från att publicera bilder jag tagit under mitt arbetsförhållande. Händelsen fick stor uppmärksamhet i offentligheten. Innan händelserna kulminerade hade förhandlingar pågått i sex månader. Det var då jag anslöt mig till Journalistförbundet.

Förhandlingarna hade låst sig och gick vidare först efter att Journalistförbundet klev in. Förbundets jurister gav juridiska råd och förklarade hur jag kunde gå vidare. Dessutom deltog förbundets jurist i förhandlingarna med motparten. Det var skönt att ha någon vid min sida vid förhandlingsbordet även om de som satt på andra sidan bordet alltid hade fler jurister på plats.

I det utdragna läget var Journalistförbundets juristers orubbliga attityd ett starkt stöd. Med deras hjälp orkade jag fortsätta förhandla och diskutera med motparten.

På Journalistförbundets seminarier och utbildningar har jag fått nya kontakter inom branschen.”