Medlem / 25.10.2017

Sakari Piippo: ”Skönt att inte förhandla ensam”

Freelancevalokuvaaja Sakari Piippo sai apua liitolta, kun hänen entinen työnantajansa pyrki estämään hänen kuviensa julkaisun. Kuva: Kai Widell Bild:
Fotografen Sakari Piippo berättar i den nyaste delen av Medlemmarna berättar om sitt förhållande till förbundet: ”Jag jobbade på statsrådets kansli när min arbetsgivare försökte förhindra och förbjuda mig från att publicera bilder jag tagit under mitt arbetsförhållande. Händelsen fick stor uppmärksamhet i offentligheten. Innan händelserna kulminerade hade förhandlingar pågått i sex månader. Det var då jag anslöt mig till Journalistförbundet. Förhandlingarna hade låst sig och gick vidare först efter att Journalistförbundet klev in. Förbundets jurister gav juridiska råd och förklarade hur jag kunde gå vidare. Dessutom deltog förbundets jurist i förhandlingarna med motparten. Det var skönt att ha någon vid min sida vid förhandlingsbordet även om de som satt på andra sidan bordet alltid hade fler jurister på plats. I det utdragna läget var Journalistförbundets juristers orubbliga attityd ett starkt stöd. Med deras hjälp orkade jag fortsätta förhandla och diskutera med motparten. På Journalistförbundets seminarier och utbildningar har jag fått nya kontakter inom branschen."

Förhandlingar om av-översättarnas kollektivavtal inleddes – på bordet också självanställdas villkor

Förhandlingarna om en fortsättning på kollektivavtalet för audiovisuella översättare inleddes 30 mars. Parterna lyfte fram sina egna målsättningar. För första gången lades också ett förslag fram om att inkludera självanställdas arbetsvillkor i kollektivavtalet.

Journalistförbundets öppettider under påsken

Påsken inverkar på Journalistförbundets öppettider och medlemsservice.

Dags att lämna in motioner till fullmäktiges vårmöte

Du kan nu lämna in motioner till Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte. Lämna in motionen senast 25 april 2023.