Generell / 26.04.2021

Reportrar utan gränsers rapport: Sämre för pressfriheten globalt – särskilt i Europa

De nordiska länderna ligger som bekant i topp i organisationen Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen. Finland är på andra plats efter Norge. Globalt har fjolåret inneburit flera försämringar och särskilt i Europa mår pressfriheten allt sämre. Indexet publicerades 20 april av internationella Reportrar utan gränser (RSF, Reporters sans frontières). Bland de länder med högst pressfrihet finns endast 12 europeiska länder vilket är det lägsta antalet någonsin. Till exempel Tyskland föll i indexet på grund av att extremrörelser och konspirationsteoretiker upprepade gånger attackerat journalister. "Det handlar inte enbart om att extremrörelserna och konspirationsteoretikerna hotar yttrandefriheten överallt i Europa, också i Finland, det handlar om ett hot mot den demokratiska samhällsordningen. Hotet blir starkare dag för dag, säger Jarmo Mäkelä, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland. Journalistförbundets ordförande Hanne Aho säger att indexet berättar om hur demokratin i världen mår. "Den har försvagats flera år i rad och det är anmärkningsvärt att de största försämringarna proportionellt sker i Europa. Pressfriheten och medborgarnas rätt till information hotas av extremrörelser och konspirationsteoretiker – också i Finland", säger hon. Hanne Aho konstaterar att även om Finland ligger andra på indexet och är ett av få länder med stark pressfrihet så blir läget sämre ur ett globalt perspektiv. ”Vi kan inte sitta och vänta på att läget blir bättre av sig själv. Vi måste agera aktivt och snabbt för att förbättra pressfriheten." Enligt pressfrihetsindexet påverkar sociala medier de finländska medierna på två sätt: de tar annonsintäkter från medier som redigeras och de erbjuder en plattform för desinformation. Coronapandemin har enligt Reportrar utan gränser haft en positiv inverkan på medielandskapet. Publikens förtroende för de ledande medierna i Finland har ökat liksom tilliten till vetenskap och bekräftad kunskap.   Källa: reportrar utan gränsers pressmeddelande 20 april 2021:  "Väkivalta toimittajia kohtaan kaksinkertaistui Euroopassa, Pohjoismaat journalismin harvoja mallimaita" Bild: RSF  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.