Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Pressfrihetspris till Raif Badawi

Svenska Reportrar utan gränser ger i år sitt pressfrihetspris till den saudiska bloggaren Raif Badawi. Priset delat ut på pressfrihetens dag, söndagen 3 maj. Badawi kan själv inte närvara vid ceremonin eftersom han sitter fängslad i Saudiarabien.

Svenska Reportrar utan gränser, RUG, meddelade i fredags att pressfrihetspriset för 2015 tilldelas den saudiska bloggaren Raif Badawi. Han får priset för att han ”använde sin yttrandefrihet i ett land där samhällskritik betraktas som hädelse. Han har fått betala med sin kropp – men Saudiarabiens försök att tysta honom har istället blivit gnistan till en global proteströrelse”, står det i motiveringen.

Enligt RUG har Raif Badawi själv inte nåtts av beskedet eftersom han sitter fängslad i Saudiarabien. Reportrar utan gränser har varit i kontakt med Raifs Badawis fru som lever i exil i Kanada.

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris har delats ut årligen sedan 2003. Bland tidigare pristagare återfinns Dawit Isaak, Martin Adler, Anna Politovskaja och Malahat Nasibova.

Saudiarabien återfinns på plats 164, av 180 länder, på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Situationen för journalister i landet bedöms som mycket svår, skriver RUG.