Nyheter / 27.04.2015

Pressfrihetspris till Raif Badawi

Svenska Reportrar utan gränser, RUG, meddelade i fredags att pressfrihetspriset för 2015 tilldelas den saudiska bloggaren Raif Badawi. Han får priset för att han ”använde sin yttrandefrihet i ett land där samhällskritik betraktas som hädelse. Han har fått betala med sin kropp – men Saudiarabiens försök att tysta honom har istället blivit gnistan till en global proteströrelse”, står det i motiveringen.

Enligt RUG har Raif Badawi själv inte nåtts av beskedet eftersom han sitter fängslad i Saudiarabien. Reportrar utan gränser har varit i kontakt med Raifs Badawis fru som lever i exil i Kanada.

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris har delats ut årligen sedan 2003. Bland tidigare pristagare återfinns Dawit Isaak, Martin Adler, Anna Politovskaja och Malahat Nasibova.

Saudiarabien återfinns på plats 164, av 180 länder, på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Situationen för journalister i landet bedöms som mycket svår, skriver RUG.

 


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.