Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Opinionsnämnden gav sex anmärkningar

På vårens sista möte gav Opinionsnämnden för massmedier sex anmärkningar och fyra friande beslut. Sedan januari i år han nämnden mottagit rekordmånga anmälningar.

Opinionsnämndens pressmeddelande:

Över hälften av anmälningarna som Opinionsnämnden för massmedier behandlat i år har lett till fällande beslut. Sedan januari har nämnden tagit ställning till 49 anmälningar av vilka 25 lett till anmärkningar. Våren har även i övrigt skilt sig från tidigare år. Nämnden mottog under årets sex första månader 235 anmälningar. En vanlig mängd under samma tidpunkt under tidigare år har varit 170–180 anmälningar. Flest anmärkningar har getts för smygreklam och för brister i korrigering av fel.

”Trenden är oroväckande eftersom den största procenten fällande beslut hittills legat på cirka 40. Det här året kan vara ett undantag och slutet av året visar var vi landar men det känns som om det finns ett behov att öka kännedomen om Journalistreglerna. Det är på chefredaktörernas ansvar att hela redaktionen och att medieföretagens försäljningsorganisation känner Journalistreglerna”, säger nämndens ordförande Risto Uimonen.

Opinionsnämnden för massmedier samlades på tisdagen för sista gången denna vår. Nämnden tog ställning till tio anmälningar.

Satakunnan Kansa och Keskipohjanmaa fick anmärkningar för brister i korrigering av fel. Turun Sanomat fick en anmärkning för att inte ha avlägsnat en kommentar på tidningens förhandsmodererade diskussionsforum vilken uppviglade till våld. Hufvudstadsbladet fick en anmärkning för smygreklam. Tidningen KMV-lehti fick en anmärkning för att ha brutit mot personlig integritet. Ilta-Sanomat nämnde inte källan i en nyhet som till största delen baserade sig på information som en annan tidning skaffat.

Iltalehti, Kodin Kuvalehti, Yleisradio och Aamulehti friades i anmälningar som gällde skydd mot privatliv, smygreklam och rättelse av fel.

Samtliga beslut finns på Opinionsnämndens webbplats.

Kommentarer: Risto Uimonen 040 552 0206

Ytterligare information: Opinionsnämndens kansli 09 135 7494