Generell / 14.10.2022

Nya Teknologiakademin erbjuder utbildning för journalister

Teknologiindustrin rf har i samarbete med Finlands Akademi grundat Teknologiakademin. Akademin erbjuder utbildning för medlemmar i Finlands Journalistförbund och för andra journalister. Syftet är att öka kunskapen om teknologibranschen, om ny teknologi och om forskning i branschen. Den nya Teknologiakademin och de teman som tas upp i den har utvecklats i samarbete med journalister. "Det är viktigt att journalister är välinformerade. Vi lever i en exceptionell tid där det journalistiska arbetet accentueras. Finländarna behöver trovärdig och riktig information och Teknologiakademins teman har valts utifrån vilka ämnen som är aktuella i Finland", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Teknologiakademins första utbildning hålls 8 december. "Vi börjar med ett aktuellt tema – Finlands beredskap. Huvudtalare är Christian-Marc Lifländer från Nato och temat är cybersäkerhetsläget. Lifländer intervjuas av Jarno Limnell, doktor i krigsvetenskap", säger Teknologiindustrins kommunikationschef Taru Jussila. Träffarna hålls i huvudstadsregionen men sänds via webben i mån av möjlighet. Den första Teknologiakademin kommer att sändas live via webben. Läs mer om Teknologiakademin, på finska.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.