Generell / 11.03.2021

Ny kortdokumentär om Finlands Journalistförbund – välkommen på premiären!

Finlands Journalistförbund firar sitt 100-årsjubileum med en ny kortdokumentär som har premiär tisdagen 23 mars kl. 17–18.30. Fira med oss! Dokumentären är cirka 15 minuter lång och den tar bland annat upp förbundets historia och viktiga teman i förbundets verksamhet. Kortdokumentären blickar också framåt. Filmen har producerats av produktionsbolaget Gimmeyawallet Productions. I kortdokumentären diskuteras journalistik, journalister och yttrandefrihet. Bland andra medverkar republikens president Sauli Niinistö, författaren Rosa Liksom, illustratören Ville Tietäväinen, koreografen och dansaren Jorma Uotinen och Yles vd Merja Ylä-Anttila. Journalistförbundets ordförande Hanne Aho och intressebevakningsdirektören Petri Savolainen berättar i dokumentären om förbundets verksamhet och betydelse. Premiären firas på distans genom ett Zoom-evenemang tisdagen 23 mars kl. 17–18.30. Du kan anmäla dig till evenemanget här. Förutom filmen bjuds det på tal, diskussioner och ståuppkomik. Evenemanget öppnas av Hanne Aho. Efter det korta öppningstalet tittar vi tillsammans på dokumentären som är textad till svenska. Därefter följer två diskussioner på finska. Journalisterna Salla Vuorikoski och Lauri Nurmi diskuterar pressfrihet under rubriken ”Suomi on vapaa maa – onhan?” (Finland är ett fritt land – eller är det?). Katri Makkonen, tidigare journalist och i dag chef på en kommunikationsbyrå, diskuterar med journalisten, författaren och influeraren Ina Mikkola om olika arbetsroller i mediebranschen. Rubriken är ”Kaikkien alojen asiantuntija” (Expert på alla branscher). Diskussionerna leds av Journalistens chefredaktör Maria Pettersson. Kvällen avslutas med ståuppkomikern Tomi Haustola. Den som anmält sig får den 22 mars en länk till evenemanget, som har plats för 300 deltagare. Platserna till evenemanget delas ut i anmälningsordning. Anmäl dig här. Artikeln redigerad måndagen 22 mars kl. 9.15 på grund av en ändring i programmet. Ståuppkomikern Eeva Vekki har fått förhinder och ersätts av Tomi Haustola.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.