Senaste nytt

NJF: Situationen i Egypten blir värre minut för minut

Vi uppmanar de nordiska regeringarna att utnyttja alla kanaler fullt ut för att garantera säkerheten för de journalister som befinner sig på plats

Uttalande från NJF, de nordiska journalistförbunden, samlade till möte i Stockholm 4 februari 2011.

Situationen för journalister som bevakar händelseutvecklingen I Egypten blir värre minut för minut. När denna text skrivs mitt på dagen har närmare 90 journalister listats som skadade och attackerade på den lista som upprättats av IFJ, den internationella Journalistfederationen.

Dessa journalister är på plats i Egypten för att utföra sitt legitima och demokratiska arbete – att berätta för allmänenheten om det som just nu sker i landet. Vår bild är att attacken mot journalisterna syftar till att tysta våra kollegor och till att hindra information om händelseutvecklingen, genom att skrämma journalister till tystnad.

Det kommer inte att ske, däremot kommer risken att öka för att informationen inte är lika omfattande som den annars skulle varit. Nu tvingas journalister lämna de platser de bevakat, de tvingas hålla sig inomhus av säkerhetsskäl, de fråntas sin tekniska utrustning.

– Vi uppmanar de nordiska regeringarna att utnyttja alla kanaler fullt ut för att garantera säkerheten för de nordiska journalister som befinner sig på plats, säger Arto Nieminen, ordförande i Nordiska Journalistförbunden.

– Vi kräver också att de egyptiska myndigheterna tar sitt självklara ansvar för att stoppa det våld som hotar våra kolleger.

Press- och yttrandefriheten är avgörande för en demokratisk utveckling överallt. Vi utgår från att de attacker som riktats mot journalisterna är ett tillfälligt bakslag, det kan inte tillräckligt starkt understrykas hur viktig press- och yttrandefriheten är för den fortsatta demokratiska processen.

  • Mogens Blicher Bjerregaard, Dansk Journalistforbund
  • Hjalmar Jonsson, Bladamannafelag Islands
  • Arto Nieminen, Finlands Journalistförbund
  • Elin Floberghagen, Norsk Journalistlag
  • Agneta Lindblom Hulthén, Svenska Journalistförbundet

Se för mer information från IFJ Campaig site, INSI advisory and IFEX alerts