Nyheter / 09.08.2016

Mord – hur ska de behandlas i nyheterna?

Opinionsnämnden för massmedier informerar:

Aamulehtis kriminalreporter Tuomas Rimpiläinen berättar om vilka val han gör innan han publicerar uppgifter om brottsoffer och brottsmisstänkta. Kriminalkommissarie Jari Kinnunen berättar om på vilka grunder polisen publicerar identifieringsuppgifter. Chefredaktören för Tamperelainen, Kari Kannala, kommenterar diskussionen och Elina Grundström, ordförande för Opinionsnämnden för massmedier berättar om vilka Journalistregler som gäller vid brottsnyheter. Evenemanget inleds av Aamulehtis chefredaktör Jouko Jokinen och diskussionen leds av Riitta Pihlajamäki, ordförande för Opinionsnämnden för massmediers understödsförening och direktör för Yles journalistiska standard och etik.

Evenemanget ordnas i Aamulehtis auditorium den 24 augusti klockan 18–19.30. Adressen är Itäinen katu 10, Tammerfors. Vem som helst får delta men eftersom antalet platser är begränsat bör man anmäla sig på förhand.

Anmäl dig senast måndagen 22 augusti klockan 12 per e-post, ilmoittautuminen@jsn.fi eller per telefon 09 135 7494.


För ytterligare information, kontakta:

Nenne Hallman

Förberedande sekreterare, ONM

Tfn: 050 5943 540, nenne.hallman@jsn.fi


Krav: Journalister bör kunna rapportera från Gaza

I juni samlades kring hundra medlemmar i Journalistförbundet och i Reportrar utan gränser på Medborgartorget i Helsingfors för att ta en bild som symboliserar alla de journalister som dött i kriget i Gaza.

Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.