Generell / 03.05.2022

Min arbetsplats strejkar – vad ska jag göra?

Bland Journalistförbundets medlemmar finns också sådana som jobbar på arbetsplatser där man inte tillämpar Journalistförbundets kollektivavtal. På en sådan här arbetsplats kan en stridsåtgärd, till exempel en strejk, pågå eller så kan en sådana vara planerad. Till exempel inom den kommunala sektorn pågår strejker som också påverkar Journalistförbundets medlemmar. Här kommer några handfasta råd för dig som jobbar på en sådan arbetsplats: Jag är medlem i Journalistförbundet. Min arbetsplats är i strejk, är jag också det? 
  • Ifall ditt arbete försatts i strejk så är också du i strejk. Kolla för säkerhets skull upp saken med arbetsplatsens förtroendeperson.
Får jag strejkbidrag? Om ja, hur och av vem? 
  • Journalistförbundet betalar strejkbidrag åt medlemmar som strejkar.
  • Du ansöker om strejkbidrag av Journalistförbundet efter strejken. Meddela om arbetskonflikten efter att strejken är slut, till Journalistförbundets medlemstjänst:  jasenasiat@journalistiliitto.fi
Vara får jag mer information?
  • Mer information om en stridsåtgärd som inte gäller Journalistförbundets kollektivavtal får du i första hand av arbetsplatsens egna förtroendeperson. Ifall din fråga gäller strejkbidraget kan du vara i kontakt med vår medlemstjänst.
  • Här hittar du Journalistförbundets kontaktuppgifter.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.