Generell / 12.04.2018

Maria Pettersson ny chefredaktör för Journalisten

Kuva: Heli Saarela Bild:
Journalisten Maria Pettersson är tidningen Journalistens (Journalisti) nya chefredaktör. Beslutet fattades av Journalistförbundets styrelse i dag på torsdagen. Pettersson är 33 år. Hon har tidigare varit chefredaktör för bland annat Ylioppilaslehti och City-lehti och jobbat som journalist och producent på Helsingin Sanomat. För tillfället jobbar hon som assistent för Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP). ”Journalistiken och journalisterna lever i en otroligt spännande tid”, säger Pettersson i en intervju för Journalisten. ”Tidningen Journalisten och Journalistförbundet står i första raden och bevittnar mediernas utveckling. De är också med och påverkar utvecklingen. Hela världens mediefält genomgår en förändring, också informationsförmedlingen gör det, och det är otroligt intressant att vara med där det händer.” Journalistförbundets ordförande Hanne Aho säger att man letade efter en chefredaktör med gedigna kunskaper i journalistik, en person som behärskar kommunikation ur ett brett perspektiv och som förstår vilka behov Journalistförbundet och dess medlemmar har. ”Maria har koll på branschen. Hon är inspirerande och får saker gjorda”, säger Aho. Maria Pettersson har en mångsidig språkkunskap. Hennes modersmål är finska. Hon kan utmärkt engelska och ryska. Hennes kunskaper i svenska, tyska, ukrainska och vitryska är goda. Det svenska innehållet i Journalisten kommer åtminstone inom den närmaste framtiden att fortsätta som tidigare. Journalistens chefredaktör leder Journalistförbundets kommunikationsenhet och är medlem i förbundets ledningsgrupp. Maria Pettersson tillträder på sommaren, då nuvarande chefredaktör Markku Lappalainen går i pension. Bild: Heli Saarela

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.