Generell / 26.04.2021

Kulturbranschernas fackförbund: Branschen behöver akut stöd och strukturella förändringar

Kulturbranschernas fackförbund vädjade till regeringen om akut stöd och strukturella förändringar för branschens som drabbats hårt av coronapandemin. Ställningstagandet publicerades 16 april och undertecknades av Fackförbundet för teater och media Finland (Teme), Fackföreningen för konst- och kulturbranschen (Taku, som hör till Akavas specialbranscher), Musikerförbundet, Skådespelarförbundet och Finlands Journalistförbund. Förbunden lyfte fram att kultur- och evenemangsbranschen haft långvariga begränsningar från staten under coronapandemin. Branschens verksamhet har till stora delar haft paus i över ett år. Branschen är till sin storlek lika stor som restaurangbranschen eller resebranschen. Kulturbranschen bidrar med ekonomisk tillväxt, bildning och välmående till det finländska samhället. Krisen har blottat ojämlikhet mellan branscherna och mellan olika arbetsformer. Kulturbranschens fackförbund krävde akut stöd. De poängterade att inga av de stödpaket som hittills getts stött frilansar eller självanställda. Vårens specialstöd till frilansar är för litet i proportion till de verkliga förlusterna. Förbunden kräver också lösningar på de strukturella problem som blivit särskilt synliga under krisen. En stor del av dem som arbetar inom kulturbranschen är självanställda eller frilansar och deras position på arbetsmarknaden är svag. Läs det gemensamma ställningstagandet här. För ytterligare information, kontakta Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen, petri.savolainen (at) journalistiliitto.fi

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.