Generell / 01.12.2022

Kollektivavtalet för film- och tevebranschens uppsagt

Journalistförbundet har sagt upp kollektivavtalet för film- och tevebranschen och förbereder sig för att inleda nya förhandlingar. Den första förhandlingsdagen är 10 januari 2023. Förhandlingarna om löneförhöjningarna 2023 skulle egentligen vara slutförda före sista november. Planen var också att kollektivavtalet skulle vara i kraft i två år men nu säger Journalistförbundet upp avtalet redan efter ett år. Orsaken är den att parterna inte nått ett avtal om nästa års löneförhöjningar. "Vi kom inte ens riktigt igång med löneförhandlingarna i och med att man inom arbetsmarknaden inte kommit överens om nästa års löneförhöjningar inom någon bransch", säger Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen. Savolainen säger att Journalistförbundet nu förbereder sig på att förhandla om ett helt nytt kollektivavtal. "Men vi får se hur stort intresse det finns för att förhandla om annat än nästa års löner", säger Savolainen. Journalistförbundet förhandlar om film- och tevebranschens avtal och löner tillsammans med Teme och Palta. Kollektivavtalet omfattas av cirka 800 medlemmar i Journalistförbundet som jobbar i produktionsbolag. Dessutom omfattas avtalet av cirka 160 anställda som arbetar på MTV Uutiset. Även kollektivavtalet som gäller Mediarinki har sagts upp.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.