Generell / 03.11.2021

Koll på klimatmötet med hjälp av Jpodden

Marianne Sundholm och Peter Buchert gästar Jpoddens elfte avsnitt och diskuterar rapportering kring klimat och miljö. Bild:
Svenska Yles Marianne Sundholm och Hufvudstadsbladets Peter Buchert gästar Jpoddens elfte avsnitt och diskuterar klimatjournalistik. FN:s klimatmöte COP 26 i Glasgow har börjat. Hur är det att jobba som journalist under ett klimatmöte med över 30 000 deltagare från hela världen? Hur hittar man berättelser som berör? Och behöver man längre övertyga hemmaredaktionen om att klimatjournalistik behövs varje dag, året runt, inte bara då det råkar vara ett toppmöte. "Man rapporterar ju inte bara om fotboll under fotbolls-VM", säger Buchert. I samtalet med programvärden Magnus Londen berättar Buchert och Sundholm om hur klimatjournalistiken förändras och om hur de bemöter frågor om den egna vardagen. Många verkar nämligen utgå från att klimatjournalister ska leva möjligast klimatsmart och föregå med gott exempel. Lyssna på podden här eller via Apple eller Spotify. Du får givetvis kontakta oss på jpodden@journalistiliitto.fi. med ris och ros, önskemål om gäster och teman eller annars bara.

Färsk handbok – så här funkar semestrarna

Journalistförbundet har publicerat en praktisk handbok om semestrar för journalister som arbetar inom pressen. Den är avsedd som hjälp både för arbetstagare och arbetsgivare och har tillkommit som ett samarbete mellan Mediernas Centralförbund och Journalistförbundet.

Två av hundra beslutsfattare lovade höja frilansarvodena – förhandlingsresultat med Demokraatti

Två beslutsfattare inom medie- och förlagsbranschen har lovat höja frilansarvodena i linje med löneförhöjningarna för de anställda.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.