Senaste nytt

Kiina uhkailee taas ulkomaisia toimittajia

Viranomaiset ovat aloittaneet kovan kampanjan jasmiinivallankumouksen pelossa.

Kiinan poliisi on kehottanut ulkomaalaisia toimittajia olemaan raportoimatta mahdollisista mielenosoituksista, kertoo Yle. Poliisi kehottaa toimittajia pysymään poissa kohteista, joihin on kutsuttu koolle mielenosoituksia.

Kansainväliset lehdistönvapausjärjestöt raportoivat, että Kiinan poliisi on aloittanut viime vuosien suurimmat turvallisuusoperaatiot sen jälkeen, kun arabimaiden kansannousuista rohkaistuneet verkkoaktivistit ovat kutsuneet kiinalaisia "jasmiinivallankumoukseen".

Kiinan poliisin ja ulkoministeriön edustajien kuulusteluissa on ollut lukuisia ulkomaisia toimittajia. Myös Ylen kirjeenvaihtaja ja kuvaaja olivat Ylen uutisten mukaan kuulusteluissa maanantaina. Sunnuntaina Pekingin poliisi myös pahoinpiteli uutistoimisto Bloombergin toimittajaa Pekingissä, kertoi Yle. 

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ löysi raportissaan yli 80 Kiinan viranomaisten määräystä, joilla vuonna 2010 estettiin tai rajoitettiin tiedonvälitystä mm onnettomuuksista, korruptiosta, terveysriskeistä tai levottomuuksista. Helmikuussa 2011 toimet journalisteja vastaan ovat kiihtyneet.