Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Justitieministeriets nya publikation ger handfasta råd för den som utsatts för hatretorik. Bild: Justitieministeriet, pärmbilden på Journalister och hatretorik.

Justitieministeriet publicerar handbok: Journalister och hatretorik

Justitieministeriet har publicerat en ny handbok som ger konkreta råd som gäller journalister och hatretorik.

Journalister och hatretorik ger handfasta råd både åt den som utsätts för hatretorik och för chefer vars anställda blir utsatta för hatretorik.

Handboken är en del av projektet Against Hate som koordineras av justitieministeriet. Syftet med projektet Against Hate är att utveckla arbetet för att bekämpa hatbrott och hatretorik. Fokus ligger på att förbättra rapporteringen av hatbrott, stödja myndigheternas, speciellt polisens, åklagarens och domarnas beredskap att hantera frågor som gäller hatretorik och hatbrott och utveckla stödet för offer för hatbrott.

“Journalister möter hatretorik i sitt arbete och blir också utsatta för hatretorik”, konstaterar handboken.

“Det kan handla om enskilda hatiska meddelanden eller om hatkampanjer. Målet med hatretorik är att tysta samhällsdebatten.”

Journalister och hatretorik ger en kort och koncis sammanfattning av de olika formerna av hatretorik och trakasserier. Den har också råd för hur man ska agera om man själv blir utsatt eller ens anställda blir utsatta för hatretorik.

Journalister och hatretorik

Journalists and hate speech

Journalistit ja vihapuhe