Nyheter / 07.11.2013

JSN antoi kolme langettavaa

Langettavista kaksi liittyi virheen korjaukseen ja yksi yksityiselämän loukkaukseen. Ne menivät Keskipohjanmaalle, Lapin Kansalle ja Sunnuntaisuomalaiselle, jota julkaisevat Keskisuomalainen, Ilkka, Pohjalainen, Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen, Savon Sanomat.

Keskisuomalainen, Vasabladet, Kaleva ja Lapin Kansa saivat vapauttavat päätökset.

JSN:n päätökset ovat tämän tiedotteen liitteinä. Alla tässä tiedotteessa ovat päätösten tiivistelmät, joissa ensimmäinen numero tarkoittaa päätöksen juoksevaa numeroa tänä vuonna ja suluissa oleva numero kantelun käsittelyaikaa. Koko päätökset voi lukea JSN:n sivuilta.

  • Kommentit: pj. Risto Uimonen 040 552 0206
  • Lisätiedot: JSN:n toimisto 09 135 7494

------------------------ 

89 (139)

5209/SL/13 Keskipohjanmaa

Lehti kertoi pääkirjoituksen otsikossa, että "Rattijuoppo on yhä useammin nuori". Pääkirjoituksen tekstistä ei kuitenkaan löytynyt perusteita otsikon sanomalle. Myöskään tilastotiedot eivät sitä tue. Lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut olennaista asiavirhettä.

 

90 (132)

5214/SL/13 Keskisuomalainen

Lehti kertoi koulun suunnitelmista muuttaa kevätjuhlissa laulettavan laulun sanoja. Niitä ei kuitenkaan lopulta muutettu. Koulun rehtori kieltäytyi uuden haastattelun tekemisestä eikä toimittanut lehdelle omaa kannanottoaan. Lehti valvoi nettikeskustelua Journalistin ohjeiden liitteen edellyttämällä tavalla. 

 

91 (131)

5216/SL/13 Vasabladet

Lehden otsikossa todettiin, että haastatellulla isällä on varaa olla kotona hoitamassa lastaan. Otsikko piti paikkansa, vaikka perhe ei ratkaissutkaan koti-isyyttä taloudellisten seikkojen perusteella.

 

92 (122)

5223/SL/13 Kaleva

Kolumnisti kirjoitti Euroopan nuorista työttömistä. Teksti oli osin epätarkka, mutta ei neuvoston mielestä sisältänyt olennaisia virheitä.

 

93 (88)

5239/SL/13 Lapin Kansa

Lehti kertoi, että 90-luvun lamassa kaatui satoja tuhansia suomalaisia pienyrityksiä. Luku korjattiin kymmeniksi tuhansiksi painetussa lehdessä, kun kantelija pyysi virheen korjausta. Verkossa virhe korjattiin vasta kolme kuukautta myöhemmin.

 

94 (88)

5240/SL/13 Lapin Kansa

Lehti julkaisi väärän tiedon kirkollisverojen määrästä, joka jäi saamatta kirkosta eroamisten vuoksi. Toimitus ei voinut julkaista oikaisussa uutta täsmällistä lukua, koska sellaista ei ollut eikä ole saatavilla.

 

95 (83)

5241/SL/13 Kaleva

Lehti julkaisi toimittajansa kolumnin, jossa kirjoitettiin kriittiseen sävyyn käräjäoikeuden laamannista. Merkittävänä tuomiovallan käyttäjänä hänen on kestettävä ammattirooliinsa kohdistuva kovakin arvostelu. Kritiikki ei ollut niin kohtuutonta, etteikö siihen olisi voinut vastata omalla kannanotolla. Äänestyspäätös 11–1. Eriävä mielipide päätöksen lopussa.

 

96 (68)

5242/SL/13 Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Ilkka, Etelä-Suomen Sanomat, Pohjalainen, Karjalainen (= Sunnuntaisuomalainen)

Sunnuntaisuomalaisen jutussa kerrottiin harvinaiseen ja vakavaan tautiin sairastuneesta miehestä. Jutussa mainittiin toistuvasti miehen olevan huolissaan siitä, että hänen alaikäinen lapsensa voi sairastua samalla tavalla. Tällaisen epäilyn levittäminen lapsesta oli kohtuutonta.


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.