Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

I tredje avsnittet av Jpodden gästas Magnus Londen av Jeanette "Peppe" Öhman och Liselott "Lisen" Lindström.

Jpodden: Så lyckas du som frilans utomlands – Lindström och Öhman berättar

Hur gör man för att bli utrikeskorrespondent? Vad krävs om man vill flytta utomlands och jobba med journalistik, kommunikation och media – och dessutom få bra betalt? 

I Jpoddens tredje avsnitt får programvärden Magnus Londen besök av journalisten Liselott ”Lisen” Lindström, som bor i Nairobi, och av journalisten och författaren Jeanette ”Peppe” Öhman, som bor i Los Angeles.

Lyssna på podden här, eller via Apple, Spotify eller RSS.:

I podden berättar Lindström och Öhman hur de gjort, hur de skapat kontakter, hur de fördjupat sig och hur de förhandlar med sina uppdragsgivare och kunder. 

”Jag lever den amerikanska drömmen, min amerikanska dröm”, säger Öhman.

”Mitt liv är fantastiskt, får jag ens säga högt hur bra det går?”, säger Lindström. 

Förutom praktiska tips, ärligt snack om ekonomi och arvoden, blir det en hel del anekdoter, från jobbresor, avtalsförhandlingar och vardagslivet. De erfarna journalisterna ger också råd till andra som drömmer om att flytta utomlands och jobba. Var inte för ängslig eller bekväm, konstaterar båda.

”Sitt inte och vänta i tio år på att någon ska fråga dig om du vill bli USA-korrespondent. Flytta dit du vill och knyt kontakter”, säger Lindström. 

“Precis. Skapa en profil, visa intresse och gör något så att du har något att visa upp”, säger Öhman.

Podden är Journalistförbundets podcast som startade i december 2020. Lyssna på  tidigare avsnitten här:

Kontakta Jpodden! E-post: jpodden (a) journalistiliitto.fi.