Generell / 24.02.2021

Jpodden: Så lyckas du som frilans utomlands – Lindström och Öhman berättar

I tredje avsnittet av Jpodden gästas Magnus Londen av Jeanette "Peppe" Öhman och Liselott "Lisen" Lindström. Bild:
Hur gör man för att bli utrikeskorrespondent? Vad krävs om man vill flytta utomlands och jobba med journalistik, kommunikation och media – och dessutom få bra betalt?  I Jpoddens tredje avsnitt får programvärden Magnus Londen besök av journalisten Liselott ”Lisen” Lindström, som bor i Nairobi, och av journalisten och författaren Jeanette ”Peppe” Öhman, som bor i Los Angeles. Lyssna på podden här, eller via Apple, Spotify eller RSS.: I podden berättar Lindström och Öhman hur de gjort, hur de skapat kontakter, hur de fördjupat sig och hur de förhandlar med sina uppdragsgivare och kunder.  ”Jag lever den amerikanska drömmen, min amerikanska dröm”, säger Öhman. ”Mitt liv är fantastiskt, får jag ens säga högt hur bra det går?”, säger Lindström.  Förutom praktiska tips, ärligt snack om ekonomi och arvoden, blir det en hel del anekdoter, från jobbresor, avtalsförhandlingar och vardagslivet. De erfarna journalisterna ger också råd till andra som drömmer om att flytta utomlands och jobba. Var inte för ängslig eller bekväm, konstaterar båda. "Sitt inte och vänta i tio år på att någon ska fråga dig om du vill bli USA-korrespondent. Flytta dit du vill och knyt kontakter", säger Lindström.  "Precis. Skapa en profil, visa intresse och gör något så att du har något att visa upp", säger Öhman. Podden är Journalistförbundets podcast som startade i december 2020. Lyssna på  tidigare avsnitten här: Kontakta Jpodden! E-post: jpodden (a) journalistiliitto.fi.    

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.