Generell / 01.12.2023

Journalistförbundets fullmäktige diskuterade förtroendet för Pettersson – majoriteten stödjer henne inte

Journalistförbundets fullmäktige röstade om förtroende för chefredaktör Maria Pettersson 30 november 2023. Bild: Lina Laurent

Journalistförbundets fullmäktige har inte förtroende för Maria Pettersson som chefredaktör för Journalisten. Fullmäktige röstade om frågan efter en fem timmar lång diskussion på sitt höstmöte i Helsingfors torsdagen 30 november. Rösterna föll 33-32. En person röstade blankt.

Fullmäktige har inte mandat att säga upp Maria Pettersson. Det är Journalistförbundets styrelse som fattar beslut om arbetsförhållanden och Maria Pettersson är i ett anställningsförhållande till förbundet.

Fullmäktiges ordförande Antti Laakso säger att röstningsresultatet inte är juridiskt bindande.

“Omröstningen handlade om att ta reda på fullmäktiges syn på saken. Jag kan ännu inte avgöra vilka följder omröstningen får”, säger han.

Vi kommer att berätta mer utförligt om diskussionen som fördes på fullmäktigemötet i ett annat meddelande. 

Fullmäktiges möte fortsätter i dag fredagen 1 december.


Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.