Generell / 30.01.2024

Journalistförbundet stödjer journalister i Gaza med 5 000 euro

Journalisten Wissam Yassinjobbar för Al-hurra TV. Bild: Filastiniyat/IMS

Journalistförbundet stödjer journalister i Gaza med 5 000 euro

I konflikten i Gaza har det redan dött över 80 journalister. Största delen av dem har dött under ett arbetsuppdrag. Enligt uppgifter från Human Rights Watchin har Israel en gång avsiktligt siktat på journalister. Det här skedde i oktober. I attacken dog en journalist och sex journalister skadades. Israel har inte ställt någon till svars för händelsen.

Journalistförbundet fördömer attacken mot journalisterna och kräver, liksom de internationella journalistorganisationerna, att Israel ska göra sitt yttersta för att inte fler journalister och fler andra civila dör.

"Gaza är ett av de farligaste ställena för journalister i dag. Under den pågående konflikten har nästan hundra journalister dött under en kort tid", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Journalistförbundets styrelse har fattat beslut om att donera 5 000 euro till den danska fonden International Media Support (IMS). Fonden stödjer journalister i Gaza bland annat genom att bekosta arbetsredskap och säkerhetsutrustning. Fonden erbjuder också psykosocialt stöd.

"Journalistförbundet vill stödja journalistiken i Gaza. Tack vare den kan världen få information om vad som sker i området", säger Hanne Aho.

International Media Support

Committee to Protect Journalists följer situationen för journalisterna i Gaza.


Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.