Nyheter / 14.08.2024

Journalistförbundet: Chockerande att ONM föreslås bli utan statligt stöd

Opinionsnämnden för massmedier (ONM) ska inte längre få statligt stöd, anser regeringen. Finansministeriet föreslår i Statens budgetproposition att ONM ska bli helt utan stöd. År 2023 beviljades ONM 135 000 euro för sin verksamhet.

Ifall det statliga stödet uteblir mister ONM nästan en tredjedel av sin finansiering. Det skulle ha en betydande inverkan på nämndens verksamhet.

"Förslaget att slopa statsstödet med en gång är chockerande. Stödet har bidragit till att upprätthålla mediernas självreglering och till att finländarnas förtroende för medier är på en hög nivå. Opinionsnämnden för massmedier övervakar att finländska journalister följer branschens spelregler, något som stödjer pålitlig journalistik", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Hon påpekar att förtroende för medierna är en av grundstenarna i en demokrati.

"Det är otroligt kortsiktigt att skära ner i en verksamhet som bygger demokrati. I en tid där desinformation är vardag är detta också en säkerhetsfråga", säger Aho.

Enligt världsekonomiskt forum är desinformation i ett kort perspektiv det största hotet mot demokratin. ONM är en internationellt erkänd pressnämnd. Nämnden bidrar till att motarbeta desinformation och en nedskärning i ONM:s verksamhet påverkar också Finlands rykte.

Starkt förtroende för medier i Finland

Opinionsnämnden för massmedier har en betydande roll när man granskar finländarnas förtroende för medier. Enligt Oxford universitets rapport Digital News Report 2024 litar 75 procent av vuxna finländare på nyheterna de följer.

Enligt rapporten beror finländarnas höga företroende för medier bland annat på en hög nivå av tillit överlag samt på en stark professionalitet inom journalistiken, vilken stöds av ONM:s ställning.

Opinionsnämnden för massmedier grundades 1968. Staten har stött verksamheten ända sedan dess.

"Det här är första gången det statliga stödet ska slopas", säger Aho.

Vem som helst kan göra en anmälan till ONM. I fjol gjordes 739 anmälningar.

"Ju svagare medierna självreglering är, desto mer sannolikt är det att en del av de frågor som ONM i dag behandlar flyttar över till domstolsväsendet. Rättsprocesser är långsamma och dyra", säger Hanne Aho.

Opinionsnämnden för massmedier ansvarar också för Journalistreglerna som styr vad som är god journalistisk sed. Reglerna har förnyats i år och de uppdaterade reglerna tas i bruk iu början av oktober 2024.


Förtroendepersoner: ”Samarbetet med arbetsgivaren har blivit svårare”

Förtroendepersonernas samarbete med arbetsgivaren har försvagats jämfört med läget för ett år sedan. Detta framgår ur svaren på Journalistförbundets enkät till förtroendepersoner och arbetarskyddsfullmäktige.

Journalistförbundet: Yles uppsägningar har betydande inverkan på inhemsk informationsspridning och kultur

Journalistförbundet: Yles uppsägningar har betydande inverkan på inhemsk informationsspridning och kultur

Löneundersökning: anställdas löner stigit med 3,9 procent

Kollektivavtalen som Journalistförbundet förhandlat om garanterar löneförhöjningar och att inkomstnivån för anställde i mediebranschen stadigt har vuxit. Det här framkommer i den löneundersökning som Journalistförbundet låter utföra vartannat år.