Generell / 03.10.2021

Journalisternas fredsdag firas 27 oktober – delta i samtal om fred, journalistik och försvarsfrågor

Den 27 oktober firas Journalisternas fredsdag. Journalistförbundet lanserades dagen 1982, men eftersom fred inte varit trendigt inom journalistiken föll dagen i glömska i början av 1990-talet. Nu firas dagen i gen, i år med en diskussion om fred. Varför är det så svårt att tala om fred med dess riktiga namn? Borde journalistiken arbeta för fred? Finns det kritisk krigsjournalistik i Finland eller älskar vi Försvarsmakten för mycket? Journalister och försvarskursen – är det ett nyttigt sätt att skapa samhälleliga relationer eller är det helt enkelt hjärntvätt? Temat diskuteras av Riikka Suominen, journalist, Toivo Haimi, politisk reporter och fredsälskande premiärlöjtnant i reserven samt av Laura Lodenius, Fredsförbundets verksamhetsledare. Ordet leds av Salla Nazarenko, Journalistförbundets sakkunniga i internationella frågor. Evenemanget ordnas onsdagen 27 oktober kl. 17 i Journalistförbundets mötesrum i Hagnäs. Evenemanget sänds också via Facebook-live. Diskussionen förs på finska men du kan bra ställa frågor på svenska. Anmäl dig senast 25 oktober genom att skicka e-post till Salla Nazarenko:  salla.nazarenko@journalistiliitto.fi

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.