Nyheter / 26.04.2017

Hanne Aho: Finland kan bli bäst igen

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat edelleen lehdistönvapausvertailun kärjessä, ilmenee Toimittajat ilman rajoja -järjestön vertailusta. Bild:
Journalistförbundets ordförande Hanne Ahon säger att det inte är någon överraskning att Finland tappade första platsen i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. "Det skulle ha varit mer överraskande om Finland inte fallit i placeringar", säger Aho. Organisationen Reportrar utan gränser publicerade i dag (26 april) sin internationella jämförelse över pressfriheten i världen. De senaste sex åren, sedan 2010, har Finland varit bäst i världen på pressfrihet. I årets index faller Finland ner till tredje plats, efter Norge och Sverige. Indexet görs på basen av uppgifter från 2016. Christophe Deloire, ordförande för Reportrar utan gränser, säger att Finland tappat sin första plats på grund av statsminister Juha Sipiläs agerande mot Yle. Reportrar utan gränsers finska avdelning säger att Deloire beskrivit den så kallade Sipilä-affären som årets mest betydelsefulla enskilda händelse sett ur ett internationellt perspektiv. Enligt Deloire är det överraskande att journalisters professionalitet inte lyckades förhindra en försämring av yttrandefriheten.

”Sipilä-affären inte det enda som väcker oro”

Det fanns flera andra händelser än Sipilä-affären som väckte oro under 2016, säger Journalistförbundets internationella ombud Juha Rekola. "Hatretoriken på webben florerar fritt på grund av myndigheters och politikers passivitet. I våras hotade skattemyndigheterna med husrannsakan hos Yle – myndigheterna ville ha tillgång till Panama-pappren. På hösten hotade statsministerns kansli att inleda en rättsprocess mot en av sina fotografer efter att denna tagit bilder av finländska beslutsfattare på ett nytt sätt. Bilderna var tagna på öppna presskonferenser", säger Rekola. Reportrar utan gränser nämner ändå inte dessa fall som orsak eller delorsaker till att Finland föll i indexet. Det är uttryckligen statsministerns försök att påverka Yle som lett till att Finlands pressfrihets försämrats, uppger organisationen.

”Det handlar om medborgarnas rättigheter"

Hanne Aho påpekar att händelser som påminner om den så kallade Sipilä-affären är vardag i många andra länder. ”I Finland är det en skandal. Det beskriver ganska bra hur stora skillnader det är mellan länderna. Diskussionen kring Sipilä-affären har ändå varit bra. Det borde inte längre finnas en enda politiker i Finland som inte vet hur man ska agera med medierna." Enligt Aho har Finland alla möjligheter att återta första platsen i den internationella jämförelsen redan nästa år. ”Det kräver att våra beslutsfattare respekterar vår pressfrihet." Aho säger att den finländska pressfriheten inte bara handlar om journalisters verksamhetsförutsättningar. ”Det handlar om medborgarnas rättigheter att få den mest pålitliga informationen i världen."

Färsk handbok – så här funkar semestrarna

Journalistförbundet har publicerat en praktisk handbok om semestrar för journalister som arbetar inom pressen. Den är avsedd som hjälp både för arbetstagare och arbetsgivare och har tillkommit som ett samarbete mellan Mediernas Centralförbund och Journalistförbundet.

Hufvudstadsbladet Ab:s tidningar höjer frilansarvodena

Hufvudstadsbladet, Borgåbladet och Västra Nyland höjer sina frilansarvoden i slutet av året, i enlighet med löneförhöjningarna som gjorts inom pressens kollektivavtal i år.

Förtroendepersoner: Samarbetet med arbetsgivaren har blivit svårare

Förtroendepersonernas samarbete med arbetsgivaren har försvagats jämfört med läget för ett år sedan. Detta framgår ur svaren på Journalistförbundets enkät till förtroendepersoner och arbetarskyddsfullmäktige.