Generell / 13.12.2018

Hanne Aho fortsätter som Journalistförbundets ordförande

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen. Bild:
Hanne Aho fortsätter som Journalistförbundets ordförande i fyra år till. Beslutet fattades av Journalistförbundets fullmäktige 13 december. Fullmäktige samlas till höstmöte 12–14 december i Paasitorni i Helsingfors.  Hanne Aho har jobbat som Journalistförbundets ordförande sedan december 2014. Då röstade fullmäktige mellan henne och den tidigare ordförande Arto Nieminen. Hanne Aho kom då närmast från Suomen Kuvalehti där hon jobbade som grafiker. Hon har också varit ordförande för Tidskriftsförbundet, huvudförtroendeman för Otavamedia och fullmäktigeledamot i Sibbo stadsfullmäktige (SDP). Hanne Aho inleder sin andra, fyra år långa mandatperiod, i januari 2019. Hon påminner om att Journalistförbundets, liksom hela fackförbundsrörelsens, främsta uppgift också i fortsättningen är intressebevakning. "Vi ska hålla fast vid och försöka förbättra arbetsvillkor, arbetsförmåner och löner. Det är viktigt att det finländska samhället behandlar alla som jobbar på samma sätt", säger Aho. Hanne Aho påpekar att förbundet också jobbar för dem som varken har arbetsvillkor, förmåner eller entydiga löner. "Det är ytterst relevant att förbättra de egenanställdas villkor", säger hon. En förbättring av mediernas verksamhetsförutsättningar förbättrar också situationen för dem som jobbar för medierna. "I en nordisk jämförelse är mediernas verksamhetsförutsättningar i Finland dåliga. Det räcker inte med att sänka momsen för digitala publikationer. Det räcker inte heller med att stödja MTV och STT, även om det är en bra början. Finland behöver en heltäckande plan för hur mediebranschen kan stödjas långsiktigt."

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.