Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Hanne Aho fortsätter som Journalistförbundets ordförande

Hanne Aho fortsätter som Journalistförbundets ordförande i fyra år till. Beslutet fattades av Journalistförbundets fullmäktige 13 december. Fullmäktige samlas till höstmöte 12–14 december i Paasitorni i Helsingfors. 

Hanne Aho har jobbat som Journalistförbundets ordförande sedan december 2014. Då röstade fullmäktige mellan henne och den tidigare ordförande Arto Nieminen. Hanne Aho kom då närmast från Suomen Kuvalehti där hon jobbade som grafiker. Hon har också varit ordförande för Tidskriftsförbundet, huvudförtroendeman för Otavamedia och fullmäktigeledamot i Sibbo stadsfullmäktige (SDP).

Hanne Aho inleder sin andra, fyra år långa mandatperiod, i januari 2019. Hon påminner om att Journalistförbundets, liksom hela fackförbundsrörelsens, främsta uppgift också i fortsättningen är intressebevakning.

“Vi ska hålla fast vid och försöka förbättra arbetsvillkor, arbetsförmåner och löner. Det är viktigt att det finländska samhället behandlar alla som jobbar på samma sätt”, säger Aho.

Hanne Aho påpekar att förbundet också jobbar för dem som varken har arbetsvillkor, förmåner eller entydiga löner.

“Det är ytterst relevant att förbättra de egenanställdas villkor”, säger hon.

En förbättring av mediernas verksamhetsförutsättningar förbättrar också situationen för dem som jobbar för medierna.

“I en nordisk jämförelse är mediernas verksamhetsförutsättningar i Finland dåliga. Det räcker inte med att sänka momsen för digitala publikationer. Det räcker inte heller med att stödja MTV och STT, även om det är en bra början. Finland behöver en heltäckande plan för hur mediebranschen kan stödjas långsiktigt.”