Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaaseen on koottu pätkä-, silppu, freelance- ja yrittäjätyötä tekeville sosiaali- ja eläketurvan perusteet selkosuomella. Kuvitus: Jii Roikonen

Handbok för självanställda publicerad

Fackförbund som representerar självanställda har publicerat en handbok för korttidsjobb, Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas.

I handboken, som finns på webben, finns den viktigaste informationen om social- och pensionsskydd för den som gör frilans-, deltids- eller korttidsjobb. Handboken är på finska.

”Vi vill hjälpa självanställda att hitta information som är viktig för dem. Lagstiftningen om socialskydd är komplicerad i sig och än mer besvärlig för självanställda eftersom de finns någonstans mitt emellan företagande och anställningar”, säger avtalsfunktionär Erika Mattsson från JHL.
Handboken har gjorts av fackförbund som är insatta i de självanställdas situation samt av Lantrbruksföretagarnas pensionsanstalt och Pensionsskyddscentralen.
Du hittar handboken på adressen www.itset.fi, där även övrig aktuell information om och för självanställda publiceras. För ytterligare information, kontakta intressebevakningsdirektör Petri Savolainen, Journalistförbundet, 050 534 2485

Informationens källa: Finlands frilansjournalister/Suomen freelance-journalistit ry.