Nyheter / 08.01.2015

”En svart dag för journalistiken”

Människor runt om i världen fortsätter visa sitt stöd för yttrandefriheten efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris i går, onsdagen 7 januari. Ledarskribenter, politiker, tecknare , religiösa ledare och många andra har fördömt attacken och beskrivit den som ett slag mot yttrandefriheten.

Christophe Deloire, ordförande för internationella Reportrar utan gränser säger att beväpnade attacker mot nyhetsredaktioner är våld som vi är vana att se i Irak, Somalien och Pakistan.

”Kunde vi ha väntat oss att samma kunde ske i Frankrike? Det är en mardröm som blev sann", säger Deloire för Reportrar utan gränser.

På Twitter uppmanar Reportrar utan gränser i dag medier att publicera Charlie Hebdos teckningar "för att visa att pressfrihet inte rubbas av terrorism".

På sociala medier spreds snabbt teckningar som publicerats av Chalie Hebdo och genom hashtaggen #jesuischarlie (jag är Charlie) visade människor sitt stöd för yttrandefriheten, för de anhöriga till dem som dödades och för tidningen. På Buzzfeed News samlades 23 teckningar som fått stor spridning.

Även i Finland hedras minnet av dem som dödades i attacken.

Finlands journalistförbunds ordförande Hanne Aho säger att ingenting berättigar det blodbad redaktionen på Charlie Hebdo utsatts för.

I Helsingfors ordnas en demonstration för yttrandefriheten i dag klockan 16.30 utanför Frankrikes ambassad. I Österbotten sorgflaggar Vasabladet, Österbottens Tidning och Pietarsaaren Sanomat i dag. 

Läs också:

I Cartooning for peace   100 Cartoons by Cartooning for Peace, for Press, Freedom (utgivet av Reportrar utan gränsers i november 2013) skriver Kofi Annan i inledningen: "Serieteckningar och satirteckningar väcker starka känslor: de kan få oss att skratta eller de kan såra oss djupt. De kan användas för att främja fred, tolerans och förståelse. Vi får inte glömma att rätten att kommunicera genom bilder är en viktigt rätt vilken bör försvaras och stödas. Inte minst är det viktigt att göra det när tecknare använder sina bilder för att motstå förtryck, ställa ledare till svars eller för att berätta om verkligheten." 

Tiotusen samlades för pressfriheten, Svenska Yle

Slog till på veckomötet, Hufvudstadsbladet

Den dag när Europa förändrades, ledare, Hufvudstadsbladet

Terrordåd mot yttrandefriheten, ledare, Svenska Dagbladet

Bakgrund om tidningen: Charlie Hebdo tunnetaan räävittömästä satiiristaan ja pilakuvista, Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomats ledare: Pelon kylvääminen on ase vapautta vastaan

Sidan redigeras och uppdateras 8.1.2015.


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.