Generell / 08.12.2017

Arvi Lind: ”Vem skulle annars vaka över våra intressen?”

Arvi Lind jäi eläkkeelle Yleisradion uutisankkurin tehtävistä vuonna 2003. Hän on ollut Journalistiliittoon kuuluvan RTTL:n jäsen yli puolet Suomen itsenäisyyden ajasta. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen Bild:
Den i dag pensionerade journalisten Arvi Lind medverkar i serien Medlemmarna berättar. Så här ser han på sitt förhållande till Journalistförbundet: ”När jag som ung journalist fick en fast tjänst på Yle anslöt jag mig omedelbart till Radio- och tevejournalisternas förbund (RTRF/RTTL). Att höra till förbundet var en självklarhet, lite som militärtjänstgöringen för män på den tiden. Jag fortsatte höra till förbundet under alla mina år, även om jag till exempel inte stötte på sådana problem i mitt yrkesliv att jag skulle ha behövt förbundets juristtjänster. Från sidan har jag ändå noterat att man vid behov får hjälp. Jag värdesätter journalistidentiteten. Själv växte jag upp med den. Under skoltiden i Villmanstrand skrev jag för tidningen Etelä-Saimaa, jag var också chefredaktör för Lauritsala samskolas tidning Juttumylly. Till min journalistidentitet hör också att vara medlem i ett fackförbund och presskortet, av vilket jag fortfarande har en gammal version i min plånbok. Jag har varit en riktigt nöjd journalist och "vanlig medlem" i förbundet. Jag skulle ha varit för snäll för att vara chef eller som förhandlare i kollektivavtalsförhandlingar. En gång var jag strejkvakt. Intressebevakning är en evighetsfråga. Vem bevakar gemenskapens intressen om det inte finns en sammanslutning som denna?"

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.