Generell / 08.12.2017

Arvi Lind: ”Vem skulle annars vaka över våra intressen?”

Arvi Lind jäi eläkkeelle Yleisradion uutisankkurin tehtävistä vuonna 2003. Hän on ollut Journalistiliittoon kuuluvan RTTL:n jäsen yli puolet Suomen itsenäisyyden ajasta. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen Bild:
Den i dag pensionerade journalisten Arvi Lind medverkar i serien Medlemmarna berättar. Så här ser han på sitt förhållande till Journalistförbundet: ”När jag som ung journalist fick en fast tjänst på Yle anslöt jag mig omedelbart till Radio- och tevejournalisternas förbund (RTRF/RTTL). Att höra till förbundet var en självklarhet, lite som militärtjänstgöringen för män på den tiden. Jag fortsatte höra till förbundet under alla mina år, även om jag till exempel inte stötte på sådana problem i mitt yrkesliv att jag skulle ha behövt förbundets juristtjänster. Från sidan har jag ändå noterat att man vid behov får hjälp. Jag värdesätter journalistidentiteten. Själv växte jag upp med den. Under skoltiden i Villmanstrand skrev jag för tidningen Etelä-Saimaa, jag var också chefredaktör för Lauritsala samskolas tidning Juttumylly. Till min journalistidentitet hör också att vara medlem i ett fackförbund och presskortet, av vilket jag fortfarande har en gammal version i min plånbok. Jag har varit en riktigt nöjd journalist och "vanlig medlem" i förbundet. Jag skulle ha varit för snäll för att vara chef eller som förhandlare i kollektivavtalsförhandlingar. En gång var jag strejkvakt. Intressebevakning är en evighetsfråga. Vem bevakar gemenskapens intressen om det inte finns en sammanslutning som denna?"

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.

Journalistförbundet stödjer journalister i Gaza med 5 000 euro

Journalistförbundet donerar 5 000 euro fonden International Media Support (IMS) som stödjer journalister i Gaza.

Journalistförbundets har en ny webbplats

Journalistförbundets nya webbplats publiceras torsdagen 1 februari. Målet med förnyelsen är bland annat att det ska vara enklare och tydligare att hitta den information man behöver.