Senaste nytt

Yhä enemmän toimittajia telkien takana

Vuodenvaihteessa journalisteja oli vangittuna enemmän kuin kertaakaan 14 vuoteen, sanoo yhdysvaltalainen CPJ raportissaan.

YK, New York (IPS – Andrea Lunt) Journalisteja oli vuoden 2010 lopussa telkien takan eniten 14 vuoteen. Pahin tilanne oli Kiinassa ja Iranissa, Committee to Protect Journalists (CPJ) kertoo vuotuisessa Attacks on the Press -raportissaan

Yli sata maata kattava tutkimus paljastaa, että 145 journalistia istui tyrmässä viime vuoden lopussa.

Tilaston kärjessä olivat Kiina ja Iran, joista kummallakin oli 34 toimittajaa vangittuna. Seuraavina olivat Eritrea (17), Burma (13) ja Uzbekistan (6).

Luvut YK:ssa julkistanut CPJ:n toimitusjohtaja Joel Simon moitti kansainvälisiä järjestöjä, kuten YK:ta ja Amerikan maiden järjestöä, kyvyttömyydestä suojella lehdistönvapautta.

Simonin pettymys kohdistui erityisesti YK:n pääsihteeriin Ban Ki-mooniin, joka ei onnistunut edes onnittelemaan Nobelin rauhanpalkinnon saanutta vangittua kiinalaista kirjailijaa Liu Xiaoboa.

"Ilmeisesti Ban taipui painostuksen alla ja antoi masentavan kuvan koko YK-järjestelmästä", Simon sanoi.

CPJ seuraa jatkuvasti toimittajiin kohdistuvia murhia, muita hyökkäyksiä ja vangitsemisia.

Sen mukaan hyökkäykset nettijournalisteja vastaan ovat viime aikoina kiihtyneet. Heitä oli noin puolet viime vuonna vangituista.

CPJ:n mukaan henkensä menetti viime vuonna 44 ammattikunnan jäsentä. Eniten uhreja tuli Pakistanissa (8), Irakissa (5), Hondurasissa (3) ja Meksikossa (3). Vuonna 2009 toimittajia murhattiin 72 ja edellisinä vuosina 42 ja 69.

Committee to Protect Journalists annual report

(PS: Kansainvälinen Journalistiliitto IFJ on listannut 94 vuonna 2010 tapettua journalistia raportissaan "Gunning for Media".)