Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Kuva: Vikes

Vikes: Karoliina Knuuti och Mika Niskanen fick pris för artikel om konsumtion. Hedersomnämnande till Liselott Lindström och Ujuni Ahmed

Stiftelsen Vikes delade på torsdagen (27 februari 2022) ut priset för årets bästa utvecklingsjournalistik. Första pris gick till Karoliina Knuuti och Mika Niskanen för en artikel om konsumtionens koldioxidutsläpp. Ujuni Ahmed och Liselott Lindström fick hedersomnämnanden.

Priset på 3 000 ges för artikeln “Hiilineutraali valtio, jossa asustaa hiilisyöppö kansa – ulkoistammeko päästömme?” Artikeln publicerades i Maailman Kuvalehti 4 mars 2021.

Priset delades ut av en jury på fem personer. Enligt juryn var den vinnande artikeln professionellt och noggrant gjord. Artikeln öppnar upp konsumtionens utsläpp och hur de räknas. När en finländare köper en kinesisk konsumtionsvara så räknas utsläppen till Kina, inte till Finland.

Ujuni Ahmed får ett hedersomnämnande för podcast-avsnittet Voiko maailman pelastaa kuluttamalla?”, där hon diskuterar problemen med global produktion tillsammans med experten Maija Lumme från föreningen Eetti.

Liselott Lindström får ett hedersomnämnande för sitt exceptionella arbete som Yles Afrikastringer. Lindström har enligt juryn erbjudit den finländska publiken nya perspektiv på Afrika och lyft fram afrikanska röster. Hon har behandlat flera globala teman som klimatförändringen, migration, konflikter, ekonomi och mänskliga rättigheter.

Priset för årets bästa utvecklingsjournalistik har skapats av Finlands Röda Kors, Stiftelsen Vikes, Helsingin sanimat och Finlands Journalistförbund.

Läs mer på Vikes webbplats.