Senaste nytt

Vaalit uhkaavat tuoda nettisensuurin Malesiaan

Kuala Lumpur (IPS – Baradan Kuppusamy) Malesian toimittajat ja juristit vastustavat jyrkästi hallituksen aikeita sensuroida tiedonvälitystä internetistä.

Tammikuussa julkistettua suunnitelmaa perustellaan "kansallisella turvallisuudella", mutta arvostelijoiden mukaan hallitus yksinkertaisesti pelkää häviävänsä lähestyvät vaalit.

"Uusi laki on viimeinen naula lehdistönvapauden arkkuun. Nyt katoaa sekin vähäinen vapaus, josta malesialaiset ovat voineet nauttia tietoverkossa 16 vuotta", maan johtavan nettilehden, Malaysiakinin, perustaja ja päätoimittaja Steven Gan kommentoi.

Houkutus sijoittajille

Malesian perinteiset mediat ovat tiukan sensuurin alla, mutta maan hallitus takasi 15 vuotta sitten vapaan tiedonkulun internetissä houkutellakseen ulkomaisia it-alan sijoittajia maahan.

Nettimedia on voinut arvostella varsin vapaasti pääministeri Najib Razakin Kansallisen rintaman hallitusta, jossa on mukana 13 puoluetta.

Malesiaan odotetaan vaaleja myöhemmin tänä vuonna, ja hallituksen vakavaksi haastajaksi on noussut Anwar Ibrahimin johtama Pakatan Rakyat (Kansan liitto).

Tiedonvälityksellä on keskeinen rooli vaalitaistelussa, ja opposition ääni on kuulunut parhaiten internetissä.

Viranomaisten mukaan nettimedia vaarantaa nyt monietnisen Malesian "rauhan ja harmonian". Siksi hallitus aikoo suitsia kapinalliseksi ja epäisänmaalliseksi syyttämäänsä nettiviestintää.

Perinteinen viestintä kahleissa

Vastaava laki kahlitsee Malesian painettua ja sähköistä tiedonvälitystä.

Vallanpitäjien arvostelu tulkitaan sen mukaan kansankiihotukseksi.

Viranomaisten mielestä "väärien" uutisten levittäminen vie helposti vuodeksi vankilaan. Viestimet pysyvät varpaillaan, koska niiden on uusittava toimilupansa vuosittain.

Järjestelmän aukottomuuden varmistamiseksi hallitseva luokka omistaa välikäsien kautta mediayhtiöitä. Se pitää korruptiopaljastusten kaltaiset arat asiat poissa julkisuudesta.