Nyheter / 07.06.2011

Syyriasta raportoivia uhkaa vankila tai karkotus

”Syyriassa ei ole riippumatonta lehdistöä ja moni pidätetty toimittaja on eristetty täysin maailmasta”, Human Rights Watchia Libanonissa ja Syyriassa johtava Nadim Houry kertoo.

Lehdistönvapaudella mitattuna Syyria on pudonnut maailman pohjasakkaan. Sitä koskeva tieto on usein saatu toisen käden lähteistä.

Committee to Protect Journalists kertoo, että noin 20 koti- ja ulkomaista toimittajaa on pahoinpidelty, pidätetty tai karkotettu maasta sen jälkeen kun kansannousu alkoi 15. maaliskuuta.

”Kaikki ulkomaiset toimittajat käännytetään rajalta. Jo taskukamera herättää Syyrian tulliviranomaisten epäluulot”, eräs nimettömänä pysyvä taksikuski kertoo.

Englanninkielisen Al Jazeeran verkkotoimittaja Dorothy Parwaz  saapui Syyriaan 29. huhtikuuta. Turvallisuuspalvelu pidätti hänet kuudeksi päiväksi ja esti kaikki yhteydet ulkomaailmaan. Viranomaiset myönsivät vasta 4. toukokuuta, että Parvaz oli pidätetty. Sittemmin Al Jazeera kuuli, että hänet oli karkotettu Teheraniin. Parvazin vapautuminen uutisoitiin 18. toukokuuta.

Al Jazeeran verkkouutisten mukaan Parvazia oli revitty tukasta ja pidetty käsiraudoissa. Hän kertoo kuulleensa, miten ihmisiä kuulusteltiin ja hakattiin lähistöllä.

”Hakkaaminen oli petomaista”,  Parvaz sanoo. Le Monden toimittaja Khaled Sid Mohand on kertonut vastaavasta ollessaan pidätettynä Syyriassa.

Libanonilainen Ghadi Frances pääsi vähemmällä. Hänet pidätettiin vain päiväksi, kun hän raportoi Damaskoksen levottomuuksista.  ”Tiedustelupalvelu kohteli minua hyvin, kun selvisi, että olen toimittaja.”

Lukuisat muutkin journalistit ovat joutuneet virkavallan kynsiin Syyriassa, eikä kaikkien kohtalosta ole tietoa. Pelkästään Reutersin väestä on viisi henkeä ollut parin kuukauden aikana Syyriassa pidätettynä tai karkotettu maasta.

Hallituksen linjalta poikenneita syyrialaisia toimittajia on pakotettu eroamaan tai viety kuulusteluihin, Houry kertoo.  Valtiollisen Tishrin-lehden toimittaja Samira Masalmeh sai potkut annettuaan Al Jazeeralle haastattelun, jossa hän syytti turvallisuusjoukkoja Daraan väkivallasta.

Kansainvälinen media seuraa Syyrian tapahtumia naapurimaasta Libanonista vaihtelevalla menestyksellä. ”Kun pääsin toukokuussa raportoimaan Syyriasta, tajusin, miten epätarkkaa tietoa mielenosoituksista viestimet välittävät ”, Frances sanoo.

 

 

 


Marjaana Varmavuori är Journalistförbundets nya ordförande

Marjaana Varmavuori, 41, är Journalistförbundets nya ordförande. Hon valdes på Journalistförbundets fullmäktiges extra möte i Helsingfors 14 mars i Helsingfors.

Förbundet väljer ny ordförande 14 mars – se inspelningen från utfrågningen

Journalistförbundets fullmäktige väljer en ny ordförande vid ett extra möte i Helsingfors fredagen 14 mars. Här hittar du länken till inspelningen från kandidaternas utfrågning 4 mars.

Färre rättstvister för Journalistförbundets medlemmar i fjol

fjol uppstod 21 tvister gällande anställningar, uppsägningar och arvoden för medlemmar i Journalistförbundet. Antalet rättsliga tvister har minskat – år 2023 var de 33 till antalet.