Generell / 21.08.2020

Svenska Gräv på nätet, finska Tutki nästa år

Coronapandemin fortsätter att ställa till det för konferens- och seminariearrangörer, deltagare och publik. Årets svenska Grävseminarium skulle arrangeras i Borås. Bakomliggande föreningen Grävande Journalister meddelade i juni att man ”för första gången på 30 år kommer behöva ställa om för att göra allt på distans och i digitala forum.” David Enrich från The New York Times och Maria Ressa från filippinska Rappler är några av huvudtalarna på DigiGräv. Här kan du läsa, se och höra intervjuer med bl.a. Enrich och Rappler. I Finland är motsvarande grävkonferens i oktober 2021. Ursprungligen skulle Tutki! 2020-seminariet arrangeras i april. Också detta evenemang har flyttats fram på grund av coronapandemin. Det är oklart hur det blir med årets grävspade som Föreningen för undersökande journalistik delar ut. Finalisterna offentliggjordes i juni.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.